Organizator:

Ogólnopolski konkurs dla piekarzy Master Baker podczas targów POLAGRA

Podziel się

To będą 3 dni, podczas których hale targowe MTP wypełnią się aromatem najlepszej jakości pieczywa.

 

Konkurs Master Baker to okazja dla wszystkich pasjonatów piekarstwa z całej Polski:

  • piekarzy zawodowych (mistrzów, czeladników oraz osób prowadzących piekarnie lub w nich zatrudnionych jako piekarz lub pomocnik),
  • amatorów (tzw. domowych piekarzy, a także cukierników i kucharzy),
  • Kół Gospodyń Wiejskich
  • uczniów szkół o profilu spożywczym, by wykazać się swoim talentem i  dodatkowo wygrać nagrody pieniężne.

Celem Master Baker jest przede wszystkim zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi, a wiedza na ten temat będzie dostępna właśnie podczas konkursu, dzięki znakomitemu gronu ekspertów, które wystąpi w roli Jury, a będą to:

  • dr Józef Sadkiewicz (przewodniczący Jury) - prezes Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.,
  • mgr inż. Katarzyna Mojzykiewicz - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, mistrz piekarski i cukierniczy
  • mgr inż. Piotr Kucharski - prezenter telewizyjny, kucharz, piekarz, autor książek kulinarnych
  • mgr inż. Jacek Federowicz - technolog piekarniczy, prezes firmy Bionat
  • Piotr Połomski - administrator grup facebookowych poświęconych piekarstwu.

Pierwsza część konkursu rozstrzygnięta zostanie drogą internetową, natomiast wielki finał tegorocznej edycji odbędzie się w dniach 4-6 października podczas targów Polagra!

Rywalizacja toczyć się będzie w 4 kategoriach:

- piekarze zawodowi – zadanie konkursowe: chleb żytni chleb graham, chleb mieszany, chałkę plecioną postną lub słodką z kruszonką,

- Koła Gospodyń Wiejskich – zadanie konkursowe: chleb regionalny danego obszaru,

- uczniowie – zadanie konkursowe: jeden dowolnie wybrany chleb oraz bułki o różnych kształtach,

- amatorzy – zadanie konkursowe: chleb żytni klasyczny, chleb o przedłużonej fermentacji oraz chałkę plecioną, słodką z kruszonką.

Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie zobowiązani są także do przygotowania części opisowej wykonanych przez siebie propozycji, a prace eliminacyjne należy wysłać poprzez formularz znajdujący się na stronie www.masterbaker.pl, drogą elektroniczną w terminie do 17.09.2021.

Po upływie tego terminu jury wyłoni 12 uczestników, którzy wezmą udział  w wielkim finale na poznańskiej Polagrze. Zwycięzca każdej z kategorii otrzyma tytuł „Master Baker” oraz nagrodę pieniężną, których łączna pula wynosi 30 000 zł.

 

Patronat honorowym nad konkursem objął Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Ogólnopolski konkurs dla piekarzy Master Baker sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.