Organizator:

Polagra 2025 startuje już dziś! Przed nami trzy dni pełne smaków, debat i inspiracji

Podziel się

Już dziś, 24 września, w Poznaniu rozpocznie się 40. jubileuszowa edycja targów POLAGRA, która od lat gromadzi kluczowych graczy polskiego sektora spożywczego i gastronomicznego. Przez trzy dni, od 24 do 26 września, Międzynarodowe Targi Poznańskie staną się miejscem spotkań producentów żywności, przedstawicieli sektora HoReCa, ekspertów technologicznych oraz zagranicznych kupców.

Tegoroczna odsłona odbędzie się pod hasłem „POLAGRA 4.0” i będzie skupiać się na przyszłości sektora spożywczego - od cyfryzacji i nowych technologii, przez ekologię i system kaucyjny, aż po ekspansję na rynki międzynarodowe. Jubileuszowa edycja ma być miejscem, w którym tradycja spotka się z innowacją, a lokalni producenci pokażą swój potencjał globalnym partnerom.

 

 

Co wydarzy się pierwszego dnia?

Pierwszy dzień targów zapowiada się wyjątkowo intensywnie.

W jubileuszowej, 40. edycji weźmie udział ponad 250 wystawców prezentujących swoją ofertę w pięciu pawilonach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Na wydarzenie przyjadą również kupcy z zagranicy - w ramach programu Hosted Buyers do Poznania dotrą m.in. przedstawiciele branży spożywczej z Finlandii, Grecji, Holandii, Indii, Singapuru czy Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Dzięki temu targi już od pierwszego dnia będą ważną przestrzenią spotkań biznesowych i rozmów o ekspansji polskiej żywności na rynki międzynarodowe.  Tegoroczna Polagra będzie miała wyjątkowo intensywny program - na dwóch scenach odbędzie się ponad 60 prelekcji, debat i spotkań z ekspertami.

Scena główna pierwszego dnia zamieni się w przestrzeń poważnych rozmów o przyszłości sektora spożywczego. Najpierw eksperci firmy Bilfinger pokażą, jak technologie mogą zwiększać wydajność i jednocześnie wspierać zrównoważony rozwój produkcji. Chwilę później odbędzie się debata „Polagra 4.0 - przyszłość branży”, w której udział wezmą przedstawiciele takich firm jak Żabka, Inwenta czy Frizo. To będzie dyskusja o cyfryzacji, nowych modelach biznesowych i rosnących oczekiwaniach konsumentów.

Pierwszego dnia nie może zabraknąć uroczystego otwarcie targów, które będzie miało miejsce o godzinie 13:00 na scenie głównej w Alei Lipowej. To moment, w którym zostaną wręczone prestiżowe Złote Medale MTP, statuetki Acanthus Aureus oraz Nagrody Specjalne - wyróżnienia przyznawane firmom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla branży.

 

Następnie na scenie pojawi się temat systemu kaucyjnego - jednego z największych wyzwań, jakie stoją dziś przed producentami i handlem. Panel „Między obowiązkiem a możliwościami” zgromadzi praktyków, prawników i przedstawicieli administracji, którzy będą zastanawiać się, jak nowe przepisy przełożą się na codzienną działalność firm.

Po południu uczestnicy wysłuchają jeszcze jednej ważnej debaty - „Lokalne korzenie, globalne ambicje”. Rozmowa z udziałem przedstawicieli rządu, sieci handlowych i organizacji branżowych będzie dotyczyć eksportu polskiej żywności i tego, jak otwiera on drzwi na nowe rynki.

Nie zabraknie też wydarzeń lżejszych, ale równie inspirujących. W pawilonie 7A przez cały dzień odbywać się będą pokazy kulinarne „Mięso z Polski” prowadzone przez Marcina Budynka, a firma Primulator poprowadzi warsztaty poświęcone kawie, cukiernictwu i lodom rzemieślniczym.  Ciekawą propozycją będzie również Strefa Wypieków Rzemieślniczych na stoisku Italmarco, gdzie odbędą się pokazy dla wszystkich zainteresowanych tradycyjnym rzemiosłem piekarskim w nowoczesnej odsłonie.

Na scenie HoReCa rozpocznie się cykl wydarzeń z Pawłem Grubą, a inauguracją będzie „Bitwa o Smak: Bloger vs. Szef Kuchni” - kulinarna konfrontacja dwóch różnych światów gastronomii. Oprócz tego scena ta będzie wypełniona merytorycznymi wykładami i debatami, w których wezmą udział znani i cenieni szefowie kuchni, restauratorzy, twórcy internetowi i osoby związane z branżą gastronomiczną. 

W tym roku przygotowaliśmy także nowość dla Wystawców - możliwość udziału w krótkich nagraniach wideo w dwóch specjalnych studiach  (przy Scenie HoReCa w pawilonie 8 oraz w pawilonie 7). To szansa, by zaprezentować swoją firmę i produkty w atrakcyjnej formie, a nagrania będą później wykorzystywane w promocji targów i samych wystawców.

Wieczorem przyjdzie czas na emocje związane z plebiscytem „Mistrzowie Smaku”, w ramach którego nagrodzone zostaną lokale gastronomiczne i szefowie kuchni z całej Polski. A gdy oficjalny  program dobiegnie końca, uczestnicy spotkają się jeszcze na Networking Party w Alei Lipowej - w mniej formalnej atmosferze, przy muzyce i poczęstunku.

Pierwszy dzień Polagry 2025 wyznaczy więc rytm całej edycji, połączy rozmowy o technologii i odpowiedzialności z kulinarnymi pokazami, nagrodami i okazjami do spotkań, które tworzą klimat tego wydarzenia.

Pierwszy dzień Polagry 2025 pokaże w pełni, czym są te targi - przestrzenią, w której biznes łączy się z pasją, a wiedza z praktyką. Uczestnicy będą mogli poznać najnowsze trendy, zobaczyć innowacyjne rozwiązania, wziąć udział w inspirujących debatach, a także skosztować wyjątkowych potraw przygotowanych na żywo przez najlepszych kucharzy.