Poznań pachnie dziś chałką i chlebem
Cztery kategorie, dwunastu zawodników, dwa dni z wypiekami na żywo - tak wygląda V edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Zwycięzców poznamy jutro.
Do finału Master Baker, który odbywa się właśnie w pawilonie nr 6, w drodze eliminacji zakwalifikowało się 12 zawodników w 4 kategoriach (kolejność alfabetyczna):
- ZAWODOWCY: Karolina Godlewska, Juliusz Gozdek, Jakub Machinko
- UCZNIOWIE: Natalia Lisak, Patryk Podsiadło, Oliwier Rączka
- AMATORZY: Witold Mondry, Edyta Szewczyk, Anna Szymańska
- KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH: Anna Frątczak, Kacper Płonka, Ewa Święty
Podczas finałowej rywalizacji każdy z zawodników miał do przygotowania na żywo pieczywo (wg założeń odpowiednio dla każdej z grup):
- zawodowcy
- Chleb żytni klasyczny z możliwością dodania do 10% innej mąki
- Chleb graham klasyczny
- Chleb mieszany
- Chałkę plecioną postną lub słodką z kruszonką.
- uczniowie
- Chleb żytni klasyczny z możliwością dodania do 10% innej mąki
- Chleb mieszany
- Bułki o różnych kształtach i smaku np. grahamki, pełnoziarniste itp.
- amatorzy
- Chleb żytni klasyczny z możliwością dodania do 10% innej mąki
- Chleb z miękiszem o dużych porach,
- Chałkę plecioną słodką z kruszonką.
- KGW
- Chleb regionalny danego obszaru np. wypiekany na liściach chrzanu, kapusty z
różnymi dodatkami warzywnymi, ziołowymi itp. - Ciasto drożdżowe z dowolnym nadzieniem, dowolną posypką wg receptury
tradycyjnej, ludowej LUB bułeczki, podpłomyki, kukiełki lub inny rodzaj
regionalnych bułek.
- Chleb regionalny danego obszaru np. wypiekany na liściach chrzanu, kapusty z
Jury konkursowe ocenia wypieki kierując m.in. walorami jakościowymi pieczywa, wykorzystaniem surowców certyfikowanych eko czy zainspirowaniem się lokalną, tradycyjną recepturą. Wyniki końcowe poznamy w piątek, 27 września.
Uroczyste wręczenie nagród nastąpi tego samego dnia - 27 września o godz.: 13:00 na scenie głównej w Alei Lipowej.