Organizator:

Poznań pachnie dziś chałką i chlebem

Podziel się

Cztery kategorie, dwunastu zawodników, dwa dni z wypiekami na żywo - tak wygląda V edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Zwycięzców poznamy jutro.

Do finału Master Baker, który odbywa się właśnie w pawilonie nr 6, w drodze eliminacji zakwalifikowało się 12 zawodników w 4 kategoriach (kolejność alfabetyczna):

  • ZAWODOWCY: Karolina Godlewska, Juliusz Gozdek, Jakub Machinko
  • UCZNIOWIE: Natalia Lisak, Patryk Podsiadło, Oliwier Rączka
  • AMATORZY: Witold Mondry, Edyta Szewczyk, Anna Szymańska
  • KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH: Anna Frątczak, Kacper Płonka, Ewa Święty

Podczas finałowej rywalizacji każdy z zawodników miał do przygotowania na żywo pieczywo (wg założeń odpowiednio dla każdej z grup):

  • zawodowcy
    • Chleb żytni klasyczny z możliwością dodania do 10% innej mąki
    • Chleb graham klasyczny
    • Chleb mieszany
    • Chałkę plecioną postną lub słodką z kruszonką.
  • uczniowie
    • Chleb żytni klasyczny z możliwością dodania do 10% innej mąki
    • Chleb mieszany
    • Bułki o różnych kształtach i smaku np. grahamki, pełnoziarniste itp.
  • amatorzy
    • Chleb żytni klasyczny z możliwością dodania do 10% innej mąki
    • Chleb z miękiszem o dużych porach,
    • Chałkę plecioną słodką z kruszonką.
  • KGW
    • Chleb regionalny danego obszaru np. wypiekany na liściach chrzanu, kapusty z
      różnymi dodatkami warzywnymi, ziołowymi itp.
    • Ciasto drożdżowe z dowolnym nadzieniem, dowolną posypką wg receptury
      tradycyjnej, ludowej LUB bułeczki, podpłomyki, kukiełki lub inny rodzaj
      regionalnych bułek.

Jury konkursowe ocenia wypieki kierując m.in. walorami jakościowymi pieczywa, wykorzystaniem surowców certyfikowanych eko czy zainspirowaniem się lokalną, tradycyjną recepturą. Wyniki końcowe poznamy w piątek, 27 września.

Uroczyste wręczenie nagród nastąpi tego samego dnia - 27 września o godz.: 13:00 na scenie głównej w Alei Lipowej.