Organizator:

Transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa nabiera tempa!

Podziel się

21 października 2025 roku w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie z cyklu „Okrągły stół produkcji zrównoważonej”, zorganizowane przez Polską Platformę Zrównoważonej Wołowiny.


W centrum dyskusji znalazły się wyzwania i szanse związane z wdrażaniem zasad ESG w polskim rolnictwie i przemyśle mięsnym. Uczestnicy - przedstawiciele producentów, przetwórców, sieci handlowych, instytucji finansowych oraz administracji, debatowali nad praktycznymi sposobami raportowania śladu węglowego w całym łańcuchu dostaw, od gospodarstwa po sklep.

Spotkanie otworzyli Jacek Zarzecki, wiceprzewodniczący PPZW, oraz Minister Rolnictwa Stefan Krajewski, podkreślając znaczenie wspólnego działania branży w kierunku zrównoważonej produkcji żywności.

 

W wydarzeniu uczestniczył również Dariusz Wawrzyniak, Dyrektor Grupy Produktów Grupy MTP, który reprezentował inicjatywy związane z targami POLAGRA - platformą promującą innowacje, zrównoważony rozwój i nowoczesne technologie w sektorze spożywczym.

Po części poświęconej ESG odbyło się także spotkanie Rady Sektora Wołowiny pod hasłem „Marka Polska Wołowina - wybór kierunku i lidera”, podczas którego omawiano dalsze kierunki rozwoju marki, w tym przyjęcie jakości kulinarnej jako drugiego filaru projektu.

Podczas spotkania Dariusz Wawrzyniak przekazał nagrodę specjalną Targów POLAGRA dla Dariusza Goszczyński, prezesa Krajowej Rady Drobiarskiej - Izby Gospodarczej, za sukcesywne budowanie marki „Mięso z Polski” w kraju i za granicą.

 

 


To ważna dyskusja, która swoją kontynuację znajdzie podczas targów POLAGRA 2026, gdzie tematy zrównoważonej produkcji, innowacji i współpracy branżowej ponownie staną w centrum uwagi.