Złoci triumfatorzy najważniejszego wydarzenia polskiego rynku spożywczego
Jogurty owocowe i naturalne, a także smakowe koncentraty białek serwatkowych od czołowych polskich wytwórców – takie m.in. produkty zwyciężyły w organizowanym podczas tegorocznych targów POLAGRA konkursie Złoty Medal Grupy MTP. Oprócz tego, na Salonie Foodtech, Sąd Konkursowy nagrodził medalami m.in. przeznaczone dla gastronomii urządzenie łączące aż trzy technologie: mikrofalę, piec konwekcyjno-parowy i system mycia, które swoją premierę ogólnopolską ma podczas tegorocznej edycji POLAGRY, uznawanej za najważniejsze święto branży spożywczej i gastronomii w Polsce.
Cała gama polskich jogurtów pitnych, i to zarówno naturalnych, jak i smakowych, w tym owocowych, a także koncentraty białek serwatkowych WPC 80 Super Body Active 700g czy smakowych – takie m.in. produkty wyróżnił Złotymi Medalami Grupy MTP Sąd Konkursowy podczas tegorocznych targów POLAGRA.
Triumfator na Polagrze, Salon Food
Mlekovita otrzymała te wyróżnienia także m.in. za śmietankę 30 procent bez laktozy, twaróg sernikowy premium 18 procent czy ser Favita Sałatkowo - Kanapkowy bez laktozy.
- Złote Medale wskazują klientom i konsumentom najlepsze produkty, a nam dają satysfakcję, bo doceniany jest nasz wysiłek wkładany w rozwój asortymentu, nowe wyroby i smaki. Proces wyłaniania laureatów Złotego Medalu jest potwierdzeniem doskonałej jakości, innowacyjności i nowoczesności produktu, dzięki czemu wyróżnienie to pozwala dodatkowo wyeksponować na rynku wyroby nim oznaczone. Złoty Medal to nie tylko prestiż – to w konsekwencji pewność najlepszego wyboru dla klientów i konsumentów nie tylko na rynku krajowym, ale na całym świecie – uważa Dariusz Sapiński, prezes Zarządu Grupy Mlekovita.
Oprócz tego Sąd Konkursowy przyznał wyróżnienia także OSM WART-MILK w Sieradzu za Mleko UHT MU! 1L- bez laktozy czy OSM w Kole za twaróg wędzony.
Technologie dla przemysłu spożywczego
Polagra, które są imprezą dla producentów i dystrybutorów w takich kategoriach jak Food, Horeca i Foodtech, to także najważniejsze wydarzenie w tej części Europy dla wszystkich, którzy korzystają z szeroko pojętych technologii w gastronomii. Uznanie Sądu Konkursowego zdobył w tym roku m.in. Speed X. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wielofunkcyjne urządzenie łączące aż 3 technologie: mikrofalę, piec konwekcyjno - parowy i system mycia. W Polsce za jego dystrybucję odpowiada firma Unox.
- Dzięki temu wyróżnieniu utwierdzamy się w przekonaniu, że to jest właściwa droga, która musimy dalej podążać w wyznaczaniu nowych trendów na rynku krajowym i globalnym – przyznaje Artur Przybylak, jeden z menadżerów Unox, która wprowadza Speed X na polski rynek. Potencjał sprzedażowy ocenia przy tym bardzo optymistycznie. - Jeżeli możemy przygotować dania o 3 / 4 czasu krócej niż w piecu konwekcyjno – parowym, nie tracąc na jakości. W dzisiejszych czasach, skracając czas, skracamy koszty zużycia energii, co oczywiście Speed X nam pokazuje – dodaje Artur Przybylak.
Poza tym wśród laureatów Złotych Medali Grupy MTP w kategorii Foodtech znalazły się też linia do bułek Eco Twin czy samoobsługowa krajalnica do chleba Rollmatic S40S/S50.
- Produkty, które zdobyły Złoty Medal Grupy MTP Targów Polagra, Salon Food, w opinii oceniających je ekspertów i sądu konkursowego, cechuje bardzo dobra jakość sensoryczna, zdrowotność i dyspozycyjność – wskazuje prof. Henryk Jeleń, przewodniczący Sądu Konkursowego, na co dzień pracujący w Instytucie Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i kierujący należącym do niego Zakładem Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej. Zwraca uwagę, że wśród nagrodzonych produktów znaleźć można ciekawe i innowacyjne produkty mleczne, które, jak ma nadzieję, znajdą uznanie wśród konsumentów. - Z pewnością wysoka jakość surowca użytego do ich produkcji, nowoczesność procesów produkcyjnych, oryginalność i jakość końcowego wyrobu stanowią poważne elementy ich potencjału eksportowego – zaznacza profesor Henryk Jeleń. Według niego nagrodzone produkty Targów Polagra, Salon Foodtech prezentują zaawansowane i nowoczesne rozwiązania w przemyśle spożywczym i gastronomicznym.
Filar eksportu
Branża spożywcza to jedno z tzw. kół zamachowych polskiej gospodarki. Wg analizy Research and Markets, najpóźniej do 2025 r. rynek produktów spożywczych w Polsce przebije barierę 100 mld dolarów, choć nawet może do tego dość wcześniej. Branża uważana jest za na tyle stabilną, że nawet pandemia Covid 19 miała pozostać na nią bez większego wpływu.
Z raportu „Data & Trends 2021” – europejskiej organizacji producentów żywności Food Drink Europe – wynika, że kraj nasz to 4. największy producent żywności w UE po Francji, Niemczech i Hiszpanii. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), wartość eksportu polskiej żywności za granicę w 2021 r. wyniosła rekordowe 170,8 mld zł (37,4 mld EUR), co oznacza 9% wzrostu rok do roku. Natomiast w I kwartale 2022 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski sięgnęła 10,2 mld euro (46 mld zł). To o 16,2% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r. Ponad 70% polskiego eksportu rolno-spożywczego trafia na rynki unijne.
Polska branża spożywcza osiąga przewagę nad innymi krajami m.in. dzięki wieloletniej tradycji, wytwarzaniu produktów wysokiej jakości, wykwalifikowanej kadrze producenckiej, konkurencyjnym kosztom produkcji i pracy, dobrze rozwiniętej sieci dostawców oraz potencjałowi w dziedzinie B+R (badawczo-rozwojowej) w połączeniu z solidną bazą edukacyjną.
Jeden z globalnych liderów
Polska wiedzie prym jako producent owoców (jabłka, maliny, czarne porzeczki, borówki), mięsa (drób, wieprzowina), przetworów mlecznych oraz pieczarek. Polscy przedsiębiorcy eksportują także wyroby czekoladowe, ziarna zbóż i przetwory, soki owocowe i warzywne, w czym w ostatnich kilkunastu latach pomagają np. fundusze europejskie, z których szeroko korzystają rodzimi producenci.
Z tych właśnie powodów Polska to jeden z najważniejszych rynków dla producentów i użytkowników specjalistycznych technologii gastronomicznych. Polagra jest więc najważniejszym wydarzeniem, na którym prezentuje się wiele najnowszych urządzeń znajdujących zastosowanie zarówno w tradycyjnej gastronomii (w tym w HoReCa), jak i szeroko pojętej produkcji spożywczej. W tym roku wielu reprezentantów producentów takich technologii, a także ich potencjalnych użytkowników bierze udział w targach Polagra. Oprócz tego swoje produkty wystawia tam wielu wytwórców spożywczych. Impreza, podczas której wziąć można będzie udział także w specjalnych spotkaniach, prezentacjach czy konferencjach, rozpocznie się 26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich i potrwa trzy dni.