Konkurs Master Baker
Mistrzowie wypieków pokażą swoje umiejętności podczas targów POLAGRA.
Konkurs Master Baker to okazja dla wszystkich pasjonatów piekarstwa z całej Polski:
- piekarzy zawodowych (mistrzów, czeladników oraz osób prowadzących piekarnie lub w nich zatrudnionych jako piekarz lub pomocnik),
- amatorów (tzw. domowych piekarzy, a także cukierników i kucharzy),
- Kół Gospodyń Wiejskich
- uczniów szkół o profilu spożywczym, by wykazać się swoim talentem i dodatkowo wygrać nagrody pieniężne.
Celem Master Baker jest przede wszystkim zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi, a wiedza na ten temat będzie dostępna właśnie podczas konkursu, dzięki znakomitemu gronu ekspertów, które wystąpi w roli Jury, a będą to:
- dr Józef Sadkiewicz (przewodniczący Jury) - prezes Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.,
- mgr inż. Katarzyna Mojzykiewicz - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, mistrz piekarski i cukierniczy
- mgr inż. Piotr Kucharski - prezenter telewizyjny, kucharz, piekarz, autor książek kulinarnych
- mgr inż. Jacek Federowicz - technolog piekarniczy, prezes firmy Bionat
- Piotr Połomski - administrator grup facebookowych poświęconych piekarstwu.
Pierwsza część konkursu rozstrzygnięta zostanie drogą internetową, natomiast wielki finał tegorocznej edycji odbędzie się w dniach 4-6 października podczas targów Polagra!
Rywalizacja toczyć się będzie w 4 kategoriach:
- piekarze zawodowi – zadanie konkursowe: chleb żytni chleb graham, chleb mieszany, chałkę plecioną postną lub słodką z kruszonką,
- Koła Gospodyń Wiejskich – zadanie konkursowe: chleb regionalny danego obszaru,
- uczniowie – zadanie konkursowe: jeden dowolnie wybrany chleb oraz bułki o różnych kształtach,
- amatorzy – zadanie konkursowe: chleb żytni klasyczny, chleb o przedłużonej fermentacji oraz chałkę plecioną, słodką z kruszonką.
Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie zobowiązani są także do przygotowania części opisowej wykonanych przez siebie propozycji, a prace eliminacyjne należy wysłać poprzez formularz znajdujący się na stronie www.masterbaker.pl, drogą elektroniczną w terminie do 23.09.2021.
<< Zobacz jak zgłosić się do konkursu Master Baker >>
Po upływie tego terminu jury wyłoni 12 uczestników, którzy wezmą udział w wielkim finale na poznańskiej Polagrze. Zwycięzca każdej z kategorii otrzyma tytuł „Master Baker” oraz nagrodę pieniężną, których łączna pula wynosi 30 000 zł.
Harmonogram finałów Konkursu Master Baker
Wszystkie poniższe wydarzenia odbędą się w pawilonie 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich na stoisku nr 132 w strefie konkursowej.
Zawodnicy otrzymają własny program drogą mailową, gdyż obowiązują ich inne godziny wstępu w celu przygotowania się do finału.
PONIEDZIAŁEK, 4 października 2021 |
|
GODZINY |
WYDARZENIE |
10.00-13.30 |
Finał Konkursu Master Baker kategoria: zawodowcy |
11.15-11.30 |
Prelekcja "Zachowaj pieczywo w obiegu" - projekt Rebread |
12.00-13.30 |
Panel dyskusyjny: „Co z tym chlebem? Ustalmy wreszcie definicję chleba!” Panel poprowadzi dr Józef Sadkiewicz Prezes Instytutu Sadkiewicza ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszczy. |
13.30-18.00 |
Finał Konkursu Master Baker kategoria: amatorzy - piekarze domowi |
13.45-14.00 |
Prelekcja "Pieczywo a branża kosmetyczna - jak ratując pieczywo tworzyć nowe produkty- projekt Rebread" - Bartłomiej Rak - założyciel Rebread i piekarni rzemieślniczej Hadelek, Ewa Jarosz - Manager projektu Rebread |
14.45-16.00 |
Panel dyskusyjny: „Chleb razowy czy jasny? – w harmonii zdrowego życia. Na co zwracać uwagę stojąc przed półką z pieczywem?” Panel poprowadzi dr Józef Sadkiewicz Prezes Instytutu Sadkiewicza ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszczy. |
WTOREK, 5 października 2021 |
|
GODZINY |
WYDARZENIE |
10.00-13.30 |
Finał Konkursu Master Baker kategoria: Koła Gospodyń Wiejskich |
11.30-13.00 |
Panel dyskusyjny: „Zagwarantować jakość zdrowotną to również umieć to udowodnić na piśmie! Badanie parametrów jakościowych mąki i pieczywa z atestem bezpieczeństwa od naszych dostawców czy bez?” Panel poprowadzi dr Józef Sadkiewicz Prezes Instytutu Sadkiewicza ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszczy. |
13.00-17.30 |
Finał Konkursu Master Baker kategoria: uczniowie szkół o profilu spożywczym |
14.30-16.00 |
„Pradawne zboża jako alternatywa podniesienia wartości odżywczych w pieczywie Panel poprowadzi dr inż. Piotr Prus z udziałem dr inż. Małgorzaty Szczepanek z Politechniki Bydgoskiej. |
ŚRODA, 6 października 2021 |
|
GODZINY |
WYDARZENIE |
10.00-13.00 |
Pokaz mistrzów piekarstwa |
11.00-12.00 |
Panel dyskusyjny: „Jakie warunki musi spełnić Piekarnia Tradycyjna, aby mogła otrzymać certyfikat na wypiek pieczywa bio” Panel poprowadzi mgr inż. Beata Pietrzyk Prezes Jednostki Certyfikacyjnej Biocert-Małopolska. |
13.00-14.30 |
Finał Konkursu Master Baker Uroczyste ogłoszenie zwycięzców I wręczenie nagród |
Patronat honorowym nad konkursem objął Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ogólnopolski konkurs dla piekarzy Master Baker sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.