Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo
Wydarzenie kierowane jest w szczególności do osób związanych z branżą piekarską, a więc do zawodowych piekarzy oraz cukierników, a także do uczniów szkół zawodowych o profilu piekarskim i cukierniczym. Sercem Forum Piekarskiego- Zdrowe Pieczywo będzie zlokalizowana na terenie ekspozycji targów POLAGRA profesjonalna przestrzeń piekarska, w której odbywać się będą przede wszystkim pokazy mistrzów piekarnictwa. Podzielą się oni swoim know-how, którego efektem są wysokiej jakości wyroby piekarskie, a same prezentacje rzemiosła wsparte będą solidną dawką informacji na temat odpowiedniego doboru składników, technologii, jak i samej roli pieczywa w diecie człowieka. Jak wskazują organizatorzy, taka formuła wydarzenia ma na celu umożliwić nie tylko transfer wiedzy pomiędzy zawodowcami, ale przede wszystkim ma stanowić okazję do podniesienia kwalifikacji dla uczniów szkół zawodowych i techników kształcących się w zawodzie piekarza. Forum ma na celu również promocję samego zawodu piekarza, który niestety dziś przeżywa kryzys.
W ramach Forum Piekarskiego Zdrowe Pieczywo, obok pokazów piekarskich, planowane są także wykłady.
Organizatorem Forum jest Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP.
Program:
26 września
10.30–13:00 oraz 13:30–16:00
Piekarstwo artystyczne
Pierwszego dnia Forum będzie można przyglądać się pracy Przemysława Koperskiego – mistrza piekarskiego i absolwenta Zespołu Szkól Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. Przez 20 lat zdobywał laury w konkursach organizowanych w Polsce i poza jej granicami.
Ten mistrz piekarski, cukierniczy, zajął 2. miejsce w finale Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie w 2014 r . W latach 2014 i 2015 triumfował w konkursie na rzeźbę piekarską. Otrzymał też najważniejsze nagrody publiczności w konkursach na rzeźbę piekarską i cukierniczą. Jest też laureatem wielu innych konkursów.
27 września
10.30–14:00
Piekarstwo artystyczne
Mistrz piekarski Paweł Ciążyński zapozna uczestników Forum z tajnikami tworzenia piekarskich eksponatów artystycznych. Spod jego mistrzowskich rąk wyjdą niesamowite eksponaty, czarujące precyzją wykonania, zachwycające formą i pomysłowością.
Ten absolwent Technikum Chemiczno-Spożywczego w Poznaniu i współwłaściciel Piekarni–Ciastkarni „Ciążyńscy” od ponad ośmiu lat regularnie staje na podiach polskich konkursów na rzeźby piekarskie i z sukcesami startuje konkursach międzynarodowych.
14:00–16:00
„Sytuacja piekarstwa polskiego – pojawiające się wyzwania i problemy oraz sposoby radzenia sobie z nimi” - otwarta dyskusja panelowa
Otwarta dyskusja panelowa z udziałem piekarzy, prowadzona przez Macieja Mielcarskiego i Stanisława Butkę, prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników piekarstwa RP.
28 września
10:30–16:00
Praktyczna nauka zawodu piekarza i cukiernika
Trzeci dzień Forum Piekarskiego – Zdrowe Pieczywo będzie należał do ZSPS w Poznaniu im. J.J. Śniadeckich. Nauczyciele praktycznej nauki zawodu wraz z uczniami ostatnich klas przekażą tajniki nauki zawodu piekarza i cukiernika. Podczas pokazu powstaną fit-kanapki na każdą okazję. Odbędzie się również wypiek chałek i plecionek.
Projekt finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.