Konkurs Master Baker
Mistrzowie wypieków pokażą swoje umiejętności podczas targów POLAGRA.
Konkurs Master Baker to okazja dla wszystkich pasjonatów piekarstwa z całej Polski:
- piekarzy zawodowych (mistrzów, czeladników oraz osób prowadzących piekarnie lub w nich zatrudnionych jako piekarz lub pomocnik),
- amatorów (tzw. domowych piekarzy, a także cukierników i kucharzy),
- Kół Gospodyń Wiejskich
- uczniów szkół o profilu spożywczym, by wykazać się swoim talentem i dodatkowo wygrać nagrody pieniężne.
Pierwsza część konkursu rozstrzygnięta zostanie drogą internetową, natomiast wielki finał tegorocznej edycji odbędzie się w dniach 26-28 września podczas targów Polagra!
Rywalizacja toczyć się będzie w czterech kategoriach:
- piekarze zawodowi – zadanie konkursowe: chleb żytni, chleb graham, chleb mieszany, chałka pleciona „postna” lub słodka z kruszonką.
- Koła Gospodyń Wiejskich – zadanie konkursowe: chleb regionalny danego obszaru np. wypiekany na liściach chrzanu, kapusty z różnymi dodatkami warzywnymi, ziołowymi itp., ciasto drożdżowe z dowolnym nadzieniem, dowolną posypką wg receptury tradycyjnej, ludowej.
- uczniowie – zadanie konkursowe: jeden z dowolnie wybranych chlebów np. pełnoziarnisty, graham, mieszany, bułki o różnych kształtach i smaku np. grahamki, pełnoziarniste, itp.
- amatorzy – zadanie konkursowe: chleb żytni klasyczny z możliwością dodania 10% mąki pszennej, orkiszowej, itp., chleb o przedłużonej fermentacji z miękiszem o dużych porach, chałka pleciona słodka z kruszonką.
Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie zobowiązani są także do przygotowania części opisowej wykonanych przez siebie propozycji, a prace eliminacyjne należy wysłać poprzez formularz znajdujący się na stronie www.masterbaker.pl, drogą elektroniczną w terminie do 15.09.2022.
<< Zobacz jak zgłosić się do konkursu Master Baker >>
Po upływie tego terminu jury wyłoni 12 uczestników, którzy wezmą udział w wielkim finale na poznańskiej Polagrze. Zwycięzca każdej z kategorii otrzyma tytuł „Master Baker” oraz nagrodę pieniężną, których łączna pula wynosi 30 000 zł.
Celem Master Baker jest przede wszystkim zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi, a wiedza na ten temat będzie dostępna właśnie podczas konkursu, dzięki znakomitemu gronu ekspertów. W skład jury wchodzą:
- Katarzyna Mojzykiewicz (przewodnicząca Jury) - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, mistrz piekarski i cukierniczy,
- Czesław Meus - mistrz piekarski i cukierniczy,
- Piotr Kucharski - prezenter telewizyjny, kucharz, piekarz, autor książek kulinarnych,
- Piotr Złociński - mistrz piekarski i cukierniczy,
- Łukasz Dobrowolski - szef kuchni zakochany w mące, Executive Chef marki Bosch i Wiesheu,
- Piotr Połomski - piekarz, administrator grup facebookowych poświęconych piekarstwu.
Nadzór nad prawidłowym przebiegiem Konkursu z ramienia Stowarzyszenia Polska Ekologia pełni:
- Czesław Meus - mistrz piekarski i cukierniczy
Harmonogram finałów Konkursu Master Baker
Wszystkie poniższe wydarzenia odbędą się w pawilonie 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich w strefie Master Baker.
Zawodnicy otrzymają własny program drogą mailową, gdyż obowiązują ich inne godziny wstępu w celu przygotowania się do finału.
PONIEDZIAŁEK, 26 września |
|
GODZINY |
WYDARZENIE |
8:00-13:30 |
Finał Konkursu Master Baker kategoria: piekarze zawodowi |
13:30-18.00 |
Finał Konkursu Master Baker kategoria: amatorzy - piekarze domowi |
WTOREK, 27 września |
|
10.00-13.30 |
Finał KonkursuMaster Baker kategoria: Koła Gospodyń Wiejskich |
13.00-17.30 |
Finał Konkursu Master Baker kategoria: uczniowie szkół o profilu spożywczym |
ŚRODA, 28 września |
|
13.00-14.30 |
Finał Konkursu Master Baker Uroczyste ogłoszenie zwycięzców I wręczenie nagród |
Ogólnopolski konkurs dla piekarzy Master Baker sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.