Oznakowanie żywności: trendy i obowiązki (szkolenie)
Praktyczne szkolenie dla przedsiębiorców z branży spożywczej oraz sektora HoReCa.
Jak unikać greenwashingu w produkcji i dystrybucji żywności? Jak przygotować się na system kaucyjny? Czym jest fałszowanie żywności? Jak naprawdę wygląda handel w niedziele? Czym charakteryzuje się nowoczesny handel żywnością w sieci? To tylko cześć pytań, na które podczas szkolenia praktycznego odpowiedzi udzielą eksperci z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr.
Zapraszamy na szkolenie:
Najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności
TERMIN: 26.09.2022, godz. 13.00
MIEJSCE: MIĘDZYNARODOWE TARGI POZNAŃSKIE
pawilon 5
Podczas szkolenia omówione zostaną w szczególności następujące zagadnienia:
Znakowanie żywności
- Najnowsze trendy. W programie między innymi: Co dalej z nutri-score? Żywność roślinna. Trend eko. Żywność funkcjonalna. Komunikacja prośrodowiskowa. Greenwashing.
- Znakowanie produktu terminem przydatności do spożycia.
- Wyniki kontroli organów nadzoru – najczęstsze błędy w oznakowaniu żywności. Na czym będą się koncentrować inspekcje?
- Fałszowanie żywności – przykłady z praktyki. Jak rozkłada się odpowiedzialność za zafałszowanie produktu? Jak wykazać brak zafałszowania? Czy można zakwestionować wyniki badań inspekcji?
Dystrybucja żywności
- Aktualności dotyczące nowej żywności – nie tylko o CBD.
- Wdrożenie dyrektywy Omnibus – jak informować o obniżkach cen? Kiedy mamy do czynienia z promocją? Jakie sankcje grozić będą za nienależyte oznakowanie obniżek?
- Handel w niedziele – czy sklepy spożywcze mogą skorzystać z wyjątków przewidzianych w ustawie i otworzyć się w niedziele? Czy szykują się zmiany przepisów?
- Co dalej z nową ustawą franczyzową?
Handel w sieci
- Sprzedaż żywności przez tik-toka? Nowe trendy w sprzedaży online.
- Sprzedaż alkoholu przez Internet – można czy nie można? Najnowsze orzecznictwo i kontrowersje. Problematyczne reklamy.
- Social media – jak informować o współpracy z influencerami. Działania UOKiK na rynku influencer marketingu.
Ochrona środowiska i gospodarka opakowaniami
- Opakowania dla żywności - implementacja dyrektywy SUP na ostatniej prostej. Nowe obowiązki dotyczące produktów plastikowych jednorazowego użytku.
- System kaucyjny – kogo ostatecznie obejmie i jakie opakowania będą włączone do systemu?
- ROP - system rozszerzonej odpowiedzialności producentów – aktualny status i wyzwania stojące przed producentami wszystkich rodzajów opakowań.
Spotkanie będzie także okazją do wymiany doświadczeń i zadania pytań ekspertom.
Jeśli mają Państwo pytania do prezentowanych tematów lub chcieliby poruszyć dodatkowe zagadnienia podczas prezentacji prosimy o kontakt z prelegentami: magdalena.zielinska-kuc@wkb.pl i piotr.popielarski@wkb.pl.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny dla gości, wystawców i zwiedzających targi POLAGRA i TAROPAK.
Szkolenie poprowadzą:
Magdalena Zielińska-Kuć – adwokat
Doradza przedsiębiorcom działającym w branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Specjalizuje się w prawnych aspektach oznakowania i promocji produktów spożywczych oraz w sporządzaniu i opiniowaniu transgranicznych umów handlowych, w tym umów międzynarodowej sprzedaży towarów, umów dystrybucyjnych i franczyzowych. Posiada bogate doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych, w tym dotyczących nieuczciwych praktyk rynkowych i czynów nieuczciwej konkurencji, a także w doradzaniu podmiotom gospodarczym przy prowadzeniu kampanii reklamowych oraz wprowadzaniu produktów do obrotu. Reprezentuje klientów w toku postępowań kontrolnych dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności. Wspiera włoskich klientów w prowadzeniu biznesu w Polsce. Zasiada w komitecie zarządzającym Komisji Prawa Żywnościowego UIA (AgriFood Law Commission UIA). Członek międzynarodowych organizacji zrzeszających prawników: Legalmondo i AIGLI.
Piotr Popielarski – radca prawny
Specjalizuje się w prawnych aspektach jakości i znakowania produktów. Doradza klientom w obszarze regulacji dotyczących procesu produkcji i „cyklu życia” produktów (w tym produktów spożywczych) począwszy od zasad wprowadzania produktów do obrotu i wymogów dotyczących ich jakości oznakowania, poprzez regulacje dotyczące utrzymania ruchu przedsiębiorstwa i relacji z organami nadzoru rynku, po problematykę gospodarowania odpadami i gospodarki wodno-ściekowej. Doradza producentom m.in. w toku postępowań kontrolnych i administracyjnych dotyczących jakości, oznakowania i dokumentacji produktów oraz w toku audytów zgodności działalności produkcyjnej lub gospodarki odpadami z wymogami regulacyjnymi.
WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr jest wiodącą polską kancelarią prawną o międzynarodowym zasięgu. W ramach 100-osobowego zespołu ekspertów i 30 specjalizacji oferujemy kompleksowe rozwiązania prawne, oparte o unikatowe połączenie wiedzy, kompetencji i znajomości wielu rynków. Wspieramy klientów z szeroko rozumianego sektora spożywczego m.in. producentów, dystrybutorów i sieci handlowe. Mamy doświadczenie, praktyczną wiedzę i rozumiemy specyfikę tego sektora. Aktywnie uczestniczymy w procesach legislacyjnych, monitorujemy zmiany prawne na poziomie krajowym i europejskim oraz na bieżąco śledzimy wszelkie trendy dotyczące rynku spożywczego. Wspieramy klientów w bieżących działaniach, pomagamy w przygotowaniu się do kontroli inspekcji i reprezentujemy klientów w postępowaniach przed organami nadzoru nad rynkiem spożywczym (UOKIK, IH, IJHARS, GIS, WIOŚ).