Reklama i oznakowanie żywności w kontekście najnowszych zmian prawnych i nowych trendów [PROGRAM SZKOLENIA]
Wymogi dotyczące znakowania żywności i opakowań zmieniają się nieustannie. Zapraszamy na szkolenie, które od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jego uczestnicy, oprócz praktycznej wiedzy, otrzymają zaproszenie na targi POLAGRA.
Wymogi dotyczące znakowania żywności i opakowań zmieniają się nieustannie. Zapraszamy na szkolenie, które od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jego uczestnicy, oprócz praktycznej wiedzy, otrzymają zaproszenie na targi POLAGRA.
Szkolenie pt. "Reklama i oznakowanie żywności w kontekście najnowszych zmian prawnych i nowych trendów" obędzie się w czwartek, 28 września 2023, podczas targów POLAGRA. Poprowadzą je eksperci kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr.
SZKOLENIE
Reklama i oznakowanie żywności w kontekście najnowszych zmian prawnych i nowych trendów
czwartek, 26 września, pawilon 5, Scena Trendów
godz. 11:30-13:30
PROGRAM
Blok nr 1: Urzędowe kontrole i sankcje w obszarze znakowania żywności
Wystąpienie przybliży słuchaczom aktualne wyzwania związane z urzędowymi kontrolami żywności w obszarze oznakowania produktów, w tym zwłaszcza przedstawi przyjęte przez nadzór praktyki w zakresie prowadzenia kontroli i późniejszego stosowania kar, nakazów i zakazów.
W szczególności zostaną poruszone zagadnienia takie jak:
- Postępowania o zafałszowanie żywności. Jak rozkłada się odpowiedzialność za zafałszowanie żywności? Produkt zafałszowany, czyli jaki? Jak wykazać brak zafałszowania? Czy można zakwestionować wyniki badań inspekcji? Jakie sankcje grożą za zafałszowanie? Czy dopuszczalna jest ich kumulacja? Przegląd najnowszego orzecznictwa.
- Jakie kwestie podlegają kontroli w ostatnim czasie? Najczęstsze błędy w oznakowaniu żywności.
- Na czym będą koncentrować się inspekcje?
- Kto może być kontrolowany przez organy nadzoru rynku?
- Czy organy mogą prowadzić kontrolę w magazynach, czy jedynie w sklepie?
- Jak przebiega kontrola i postępowanie w sprawie wymierzenia kary?
- Jak powinien działać kontrolowany przedsiębiorca?
Blok nr 2: Reklama żywności i aktualne trendy w oznakowaniu
- Reklama napojów alkoholowych i ich bezalkoholowych odpowiedników – kontrowersje i problemy praktyczne.
- Napoje energetyczne – co nas czeka od nowego roku? Nowe wymogi i zasady dystrybucji. O czym ustawodawca nie pomyślał?
- Żywność prozdrowotna i żywność roślinna - aktualne trendy i wyzwania.
- Nutriscore – czy stanie się obowiązkowym systemem oznakowania w całej UE? Które kraje przyjęły, a które odrzuciły ten system? Czy polskie organy go kwestionują? Aktualne podejście i status prac na poziomie UE.
- Reklama suplementów diety – co dalej z nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia?
- Projekt unijnej dyrektywy w sprawie „green claims” - oświadczenia środowiskowe na jasnych zasadach?
- Kampanie reklamowe żywności a współpraca z influencerami – o czym należy pamiętać. Kryptoreklama w mediach społecznościowych pod lupą UOKiK-u.
Blok nr 3: Zmiany w przepisach dotyczących opakowań
W ostatnich latach, zarówno na poziomie krajowym jak i w UE, nastąpiły istotne zmiany w ramach regulacji prawnych dotyczących gospodarki opakowaniami. W Polsce istotne nowości w prawie mają rozpocząć funkcjonowanie w latach 2024 i 2025, w tym okresie skumuluje się wejście w życie w Polsce przepisów wdrażających dyrektywę Single Use Plastic (SUP) oraz przepisów wprowadzających system kaucyjny.
Podczas szkolenia zostaną poruszone następujące zagadnienia:
- Wymogi Dyrektywy SUP stosowane w Polsce od 2024 r.
- Kogo dotyczy SUP? Producentów żywności czy producentów opakowań?
- Jak wdrożono SUP w Polsce – konkretne nowe obowiązki finansowe i organizacyjne.
- Wymogi dotyczące składu i konstrukcji opakowań z tworzyw sztucznych.
- System kaucyjny – jak ten system ma wyglądać, o czym przedsiębiorcy powinni myśleć już dziś?
- Spotkanie będzie także okazją do wymiany doświadczeń i zadania pytań ekspertom.
Jeśli mają Państwo pytania do prezentowanych tematów lub chcieliby poruszyć dodatkowe zagadnienia podczas prezentacji prosimy o kontakt z prelegentami: magdalena.zielinska-kuc@wkb.pl i piotr.popielarski@wkb.pl.
PROWADZĄCY SZKOLENIE
Magdalena Zielińska-Kuć – adwokat
Doradza przedsiębiorcom działającym w branży spożywczej we wszystkich aspektach szeroko pojętego prawa żywnościowego. Na co dzień wspiera wiodące sieci handlowe i producentów żywności w prawnych aspektach związanych z wprowadzaniem produktów do obrotu, ich należytym oznakowaniem i reklamą. Doradza także przy zawieraniu kontraktów handlowych, w tym umów międzynarodowej sprzedaży towarów, umów dystrybucyjnych, franczyzowych czy produkcyjnych. Reprezentuje klientów w toku kontroli i postępowań w przedmiocie wymierzenia kar pieniężnych oraz wycofania produktów z obrotu. Prowadzi postępowania dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności oraz jej zafałszowań. Posiada także bogate doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych, w tym dotyczących realizacji umów handlowych, nieuczciwych praktyk rynkowych i czynów nieuczciwej konkurencji. Wspiera klientów przy prowadzeniu kampanii reklamowych oraz wprowadzaniu innowacyjnych produktów do obrotu. Posiada także doświadczenie przy ocenie tzw. produktów z pogranicza, wymykających się spod jednoznacznej kwalifikacji prawnej. Regularnie szkoli przedsiębiorców i występuje na zagranicznych konferencjach. Pełni funckję koordynatora ds. handlu alkoholem online w Izbie Gospodarki Elektronicznej. Zasiada także w komitecie zarządzającym Komisji Prawa Żywnościowego UIA (AgriFood Law Commission UIA). Członkini międzynarodowych organizacji zrzeszających prawników: Legalmondo, AIGLI, UIA. Współzarządza także Italian Deskiem WKB – działem wspierającym klientów włoskojęzycznych w prowadzeniu biznesu w Polsce oraz doradzającym polskim podmiotom zainteresowanym wejściem na rynek włoski.
Piotr Popielarski – radca prawny
Specjalizuje się w prawnych aspektach jakości i znakowania produktów. Doradza klientom w obszarze regulacji dotyczących procesu produkcji i „cyklu życia” produktów (w tym produktów spożywczych) począwszy od zasad wprowadzania produktów do obrotu i wymogów dotyczących ich jakości oznakowania, poprzez regulacje dotyczące utrzymania ruchu przedsiębiorstwa i relacji z organami nadzoru rynku, po problematykę gospodarowania odpadami i gospodarki wodno-ściekowej. Doradza producentom m.in w toku postępowań kontrolnych i administracyjnych dotyczących jakości, oznakowania i dokumentacji produktów oraz w toku audytów zgodności działalności produkcyjnej lub gospodarki odpadami z wymogami regulacyjnymi.
O kancelarii
WKB Lawyers jest wiodącą polską kancelarią prawną o międzynarodowym zasięgu. W ramach ponad 120 osobowego zespołu ekspertów i 30 specjalizacji oferujemy kompleksowe rozwiązania prawne, oparte o unikatowe połączenie wiedzy, kompetencji i znajomości wielu rynków. Wspieramy klientów z szeroko rozumianego sektora spożywczego m.in producentów, dystrybutorów i sieci handlowe. Mamy doświadczenie, praktyczną wiedzę i rozumiemy specyfikę tego sektora. Aktywnie uczestniczymy w procesach legislacyjnych, monitorujemy zmiany prawne na poziomie krajowym i europejskim oraz na bieżąco śledzimy wszelkie trendy dotyczące rynku spożywczego. Wspieramy klientów w bieżących działaniach, pomagamy w przygotowaniu się do kontroli inspekcji i reprezentujemy klientów w postępowaniach przed organami nadzoru nad rynkiem spożywczym (UOKIK, IH, IJHARS, GIS, WIOŚ).