Greenwashing w produkcji i transporcie żywności [PROGRAM SZKOLENIA]
W trakcie szkolenia zostanie wyjaśnione pojęcie „greenwashingu” w działalności gospodarczej przedsiębiorstw z rynku produkcji oraz transportu żywności. Jego uczestnicy, oprócz bezcennej wiedzy, otrzymają zaproszenie na targi.
Wskazane zostaną przykłady praktyk uznawanych za „greenwashing” i sposoby ich wykrywania oraz konsekwencje w sferze prawnej dla przedsiębiorców je stosujących. Przedstawione zostaną również najbardziej istotne regulacje prawa krajowego oraz międzynarodowego znajdujące zastosowanie w związku ze zjawiskiem „greenwashingu” oraz ich planowane zmiany. Praktyczny aspekt stosowania tych regulacji prawnych zostanie przedstawiony także na podstawie dotychczasowego dorobku judykatury. Szkolenie zakończy się krótkim podsumowaniem skupiającym się na praktycznym zastosowaniu przedstawionych w nim zagadnień.
SZKOLENIE
Greenwashing w produkcji i transporcie żywności
czwartek, 26 września, scena w pawilonie nr 7
godz. 12:30-13:30
PROWADZĄCY SZKOLENIE
Mateusz Górniaczyk, radca prawny, Kancelaria JLSW Janaszczyk Lis & Wspólnicy
Radca prawny w kancelarii JLSW Janaszczyk Lis & Wspólnicy działający w departamencie Prawa Cywilnego i Procesowego. Od 2016 r. świadczy kompleksową pomoc prawną na rzecz przedsiębiorstw oraz klientów indywidualnych. Wspierał Klientów Kancelarii w realizacji projektów z zakresu przetwórstwa i transportu żywności. Brał udział w badaniach due dilligence oraz audytach działalności przedsiębiorców z branży spożywczej. Reprezentował Klientów Kancelarii w licznych postępowaniach administracyjnych oraz sądowoadministracyjnych związanych ze stosowaniem krajowych i unijnych regulacji prawa żywnościowego. Radca prawny w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Poznaniu.