Kluczowe zmiany prawne dla sektora spożywczego – oznakowanie, opakowania, dystrybucja, reklama żywości [PROGRAM SZKOLENIA]
Skład, etykietowanie, nazewnictwo produktów, odpowiedzialność społeczna i środowiskowa producentów i dystrybutorów żywności. To tylko kilka z tematów szkolenia, które poprowadzą eksperci z kancelarii WKB. Jego uczestnicy, oprócz bezcennej wiedzy, otrzymają zaproszenie na targi.
SZKOLENIE
Kluczowe zmiany prawne dla sektora spożywczego – oznakowanie, opakowania, dystrybucja / reklama żywności
czwartek, 26 września, scena w pawilonie nr 7
godz. 10:30-12:30
PROGRAM
Podczas szkolenia omówione zostaną w szczególności następujące zagadnienia:
Reklama żywności
Reklama społecznie odpowiedzialna – praktyczne wskazówki dla branży. Przykłady kwestionowanych praktyk – case study. Energetyki, suplementy, ŻSPM, alkohol, żywność dla dzieci.
Czy postaci z bajek znikną z opakowań żywności? Podsumowanie nowych propozycji legislacyjnych na poziomie polskim i europejskim.
Czy czeka nas rewolucja w reklamie i promocji napojów alkoholowych? Zapowiedzi zmian i obecny status. Promocje i rabaty. Komunikacja w social mediach.
Oznakowanie żywności
Alternatywy mięsa i nabiału. Czy „kiełbaski roślinne” dalej będą kiełbaskami – o polskim projekcie nowelizacji w zakresie nazewnictwa roślinnych alternatyw produktów mięsnych oraz zmianach na poziomie europejskim. Czego możemy spodziewać się po opinii Rzecznika w głośnej sprawie zawisłej obecnie przed unijnym Trybunałem (sprawa C-438/23, Protéines France i in.)?
Najnowsze orzecznictwo dotyczące zafałszowania żywności – czy z organem da się wygrać w sądzie?
Dyrektywy śniadaniowe – jak zmieni się oznakowanie miodu, soków owocowych i dżemów?
Co zmienia tegoroczna dyrektywa w sprawie „greenwashingu”? Jakie twierdzenia dotyczące ekologiczności będą dozwolone?
Zmiany w oznakowaniu win – nowe unijne wytyczne w sprawie napojów bezalkoholowych oraz kod QR na etykiecie. Co nowe zmiany oznaczają dla producentów i sprzedawców win?
Dystrybucja i opakowania żywności
Zapowiedzi ograniczeń w sprzedaży produktów sensytywnych – alkohol, vapy i nie tylko.
U progu systemu kaucyjnego - kluczowe wyzwania dla producentów i sprzedawców napojów.
Perspektywa reformy systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta w Polsce.
Ofensywa UE przeciwko plastikowi - Dyrektywa SUP obowiązki wdrażane w latach 2024 – 2025.
Nowe rozporządzeniem UE dla opakowań (PPWR) - perspektywa rewolucji w gospodarce opakowaniami.
Jeśli mają Państwo pytania do prezentowanych tematów lub chcieliby poruszyć dodatkowe zagadnienia podczas prezentacji prosimy o kontakt z prelegentami: magdalena.zielinska-kuc@wkb.pl i piotr.popielarski@wkb.pl.
PROWADZĄCY SZKOLENIE
Magdalena Zielińska-Kuć – adwokat
Doradza przedsiębiorcom działającym w branży spożywczej we wszystkich aspektach szeroko pojętego prawa żywnościowego. Na co dzień wspiera wiodące sieci handlowe i producentów żywności w prawnych aspektach związanych z wprowadzaniem produktów do obrotu, ich należytym oznakowaniem i reklamą. Doradza także przy zawieraniu kontraktów handlowych, w tym umów międzynarodowej sprzedaży towarów, umów dystrybucyjnych, franczyzowych czy produkcyjnych. Reprezentuje klientów w toku kontroli i postępowań w przedmiocie wymierzenia kar pieniężnych oraz wycofania produktów z obrotu. Prowadzi postępowania dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności oraz jej zafałszowań. Posiada także bogate doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych, w tym dotyczących realizacji umów handlowych, nieuczciwych praktyk rynkowych i czynów nieuczciwej konkurencji. Wspiera klientów przy prowadzeniu kampanii reklamowych oraz wprowadzaniu innowacyjnych produktów do obrotu. Posiada także doświadczenie przy ocenie tzw. produktów z pogranicza, wymykających się spod jednoznacznej kwalifikacji prawnej. Regularnie szkoli przedsiębiorców i występuje na zagranicznych konferencjach. Pełni funckję koordynatora ds. handlu alkoholem online w Izbie Gospodarki Elektronicznej. Zasiada także w komitecie zarządzającym Komisji Prawa Żywnościowego UIA (AgriFood Law Commission UIA). Członkini międzynarodowych organizacji zrzeszających prawników: Legalmondo, AIGLI, UIA. Współzarządza także Italian Deskiem WKB – działem wspierającym klientów włoskojęzycznych w prowadzeniu biznesu w Polsce oraz doradzającym polskim podmiotom zainteresowanym wejściem na rynek włoski.
Piotr Popielarski – radca prawny
Specjalizuje się w prawnych aspektach jakości i znakowania produktów. Doradza klientom w obszarze regulacji dotyczących procesu produkcji i „cyklu życia” produktów (w tym produktów spożywczych) począwszy od zasad wprowadzania produktów do obrotu i wymogów dotyczących ich jakości oznakowania, poprzez regulacje dotyczące utrzymania ruchu przedsiębiorstwa i relacji z organami nadzoru rynku, po problematykę gospodarowania odpadami i gospodarki wodno-ściekowej. Doradza producentom m.in w toku postępowań kontrolnych i administracyjnych dotyczących jakości, oznakowania i dokumentacji produktów oraz w toku audytów zgodności działalności produkcyjnej lub gospodarki odpadami z wymogami regulacyjnymi.
O kancelarii
WKB Lawyers jest wiodącą polską kancelarią prawną o międzynarodowym zasięgu. W ramach ponad 120 osobowego zespołu ekspertów i 30 specjalizacji oferujemy kompleksowe rozwiązania prawne, oparte o unikatowe połączenie wiedzy, kompetencji i znajomości wielu rynków. Wspieramy klientów z szeroko rozumianego sektora spożywczego m.in producentów, dystrybutorów i sieci handlowe. Mamy doświadczenie, praktyczną wiedzę i rozumiemy specyfikę tego sektora. Aktywnie uczestniczymy w procesach legislacyjnych, monitorujemy zmiany prawne na poziomie krajowym i europejskim oraz na bieżąco śledzimy wszelkie trendy dotyczące rynku spożywczego. Wspieramy klientów w bieżących działaniach, pomagamy w przygotowaniu się do kontroli inspekcji i reprezentujemy klientów w postępowaniach przed organami nadzoru nad rynkiem spożywczym (UOKIK, IH, IJHARS, GIS, WIOŚ).