O targach
Targi POLAGRA składają się z trzech salonów: FOOD, FOODTECH i HORECA. Zorganizowanie ich w czasie, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich sprawia, że cała branża spożywcza może spotkać w jednym miejscu.
Niewątpliwym atutem targów POLAGRA jest ich różnorodność i to się na pewno nie zmieni. Ekspozycja budowana jest w oparciu o trzy równoległe salony.
Salon FOOD przeznaczony jest dla branży spożywczej. To zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert i promocja polskiej gospodarki. Odwiedza go kilkadziesiąt tysięcy profesjonalistów z całego świata, poszukujących nowości, inspiracji, nastawionych na zawarcie długoterminowych kontraktów.
To ważne wydarzenie w rozwoju nowych perspektyw eksportowych, w którym kluczową rolę odgrywa program Hosted Buyers, w którym menedżerowie sieci handlowych oraz hurtowni, dystrybutorzy i importerzy żywności spoza Polski mogą wziąć udział w targach na bardzo preferencyjnych warunkach.
Salon FOODTECH można określić jako tętniącą życiem fabrykę żywności, w której można zobaczyć działanie całych linii produkcyjnych. To miejsce inspiracji dla przedstawicieli firm produkujących żywność: kadry zarządzającej, kierowników i specjalistów zajmujących się produkcją żywności, technologią żywności oraz utrzymaniem ruchu.
Podczas Salonu HORECA prezentowane są innowacyjne rozwiązania usprawniające pracę profesjonalnych kuchni, zwiększające zakres usług oferowanych przez lokale gastronomiczno-noclegowe, zapewniające bezpieczeństwo i komfort pobytu gościom restauracji czy obiektów noclegów. Co roku odwiedza go kilka tysięcy restauratorów, kucharzy oraz właścicieli i menadżerów obiektów wypoczynkowo-noclegowych.
Salon wzbogaca strefa kulinarna, w której odbywa się najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii – Kulinarny Puchar Polski.
Wszystkim trzem ekspozycjom towarzyszą szkolenia branżowe, eksperckie spotkania, dystrybutorów żywności, rozwiązań marketingowych. Odbywają się także panele dyskusyjne z udziałem ekspertów na temat zmian w zachowaniu konsumentów, trendów w żywieniu, szkoleń, pozwalających rozwijać produkcję i wdrażać standardy bezpieczeństwa pracy.