Organizator:

Branża spożywcza spotkała się w Poznaniu. Pierwszy dzień targów Polagra dobiegł końca.

Podziel się

Przyszłość branży spożywczej – o trendach, biznesie i wyzwaniach rozmawiano w Poznaniu. Pierwszy dzień targów Polagra przeszedł do historii.

W środę, 25 września rozpoczęły się międzynarodowe targi branży spożywczej i HoReCa - POLAGRA 2024. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli ministerstw z sześciu europejskich krajów, liderów branży i licznych przedstawicieli sektora spożywczego.

Tegoroczna POLAGRA koncentruje się na dynamicznych zmianach, perspektywicznych rynkach i możliwościach rozwoju w sektorze biznesowym. W gronie najważniejszych wystawców znaleźli się m.in. Lidl Polska, Żabka Polska, Frizo, Hert, Komat. Partnerzy główni wydarzenia zapraszali potencjalnych dostawców i kontrahentów do indywidualnych rozmów.

Mocny rynek eksportowy

Międzynarodowy charakter targów Polagra znalazł swoje odzwierciedlenie zarówno w uczestnikach, jak i programie wydarzeń. Na wydarzenie zarejestrowali się kupcy, właściciele i przedstawiciele firm działających na całym świecie. Aktualna lista obejmuje ponad kilkadziesiąt krajów, takich jak: Arabia Saudyjska, Belgia, Białoruś, Chiny, Czechy, Hiszpania, Holandia, Indie, Japonia, Kanada, Litwa, Łotwa, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Tajwan, Ukraina, Wielka Brytania, Włochy, Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Równie proeksportowa tematyka debat. Na scenie głównej porozmawiano o oczekiwaniach i realiach w eksporcie drobiu na rynek chiński. Podjęto także temat znaczenia lokalnych produktów na globalnym rynku i eksporcie jako naturalnej ścieżce rozwoju.

Na drugiej scenie w pawilonie 7, Paweł Gruba poruszył tematykę optymalizacji kosztów pracowniczych przy zachowaniu wysokiego zaangażowanie zespołu. Podjął się także wyjaśnienia skutecznego systemu motywacyjno-prowizyjnego. Nie zabrakło także merytorycznej wiedzy marketingowej - o skutecznych kampaniach w branży spożywczej opowiedział przedstawiciel Agencji Marketingowej R360.

Biznes biznesem, ale nie byłoby Polagry bez prawdziwie kulinarnych doznań. Pierwszego dnia targów rozpoczęły się finały Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker w dwóch kategoriach: zawodowcy i uczniowie. Młodzi adepci gastronomii i cukiernictwa wystartowali w regionalnych eliminacjach międzynarodowego konkursu WorldSkills - SkillPoland 2024. 

W kulinarnych szrankach stanęli także najlepsi szefowie kuchni w naszym kraju - finaliści 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzców poznamy już jutro, drugiego dnia, podczas gali wręczenia nagród. Na zakończenie Polska Press Grupa wręczyła wyróżnienia w ogólnopolskim plebiscycie „Mistrzowie Smaku”.

W czwartek, 26 września, odbędzie się spotkanie przedstawicieli resortów rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej (Polska, Czechy, Słowacja, Węgry) oraz Bułgarii i Rumunii, zakończone konferencją prasową. Nie zabraknie merytorycznych debata na scenie głównej, dotyczących eksportu lokalnych produktów na rynki zagraniczne oraz tematów środowiskowych: zrównoważonego rozwoju, ESG i greenwashingu.

W debatach uczestniczyć będą zarówno przedstawiciele administracji rządowej, ale też przedstawiciele zarządów Lidl Polska, producenci, dostawcy, organizacje pozarządowe i kancelarie prawne. Szczegóły programu dostępne są na stronie www>>>

(Bilety) (Program wydarzeń 2024)