Poznaj program, kup bilet i spotkaj wystawców POLAGRY i Taropaku
Uznane marki z całego świata i obecność instytucji branżowych, konkursy kulinarne oraz silny nacisk na eksperckie debaty i szkolenia, niezbędne zwłaszcza w czasach trudnych dla całej branży spożywczej. By nie przeoczyć odpowiedzi na ważne pytania i spotkać ze swoimi kontrahentami i klientami, wystarczy dołączyć do grona zwiedzających targów POLAGRA.
Swoją obecność na targach POLAGRA i - odbywających się równolegle targach Taropak - zapowiedziało 200 wystawców z 14 krajów. Lista nie jest zamknięta i nadal się powiększa.
Reagujemy na zmiany w branży spożywczej
Sytuacja w branży spożywczej zmienia się jak w kalejdoskopie. Na POLAGRZE reagujemy na te zmiany wspólnie z wystawcami i partnerami.
Pierwszego dnia eksperci porozmawiają o teraźniejszości i przyszłości branży mięsnej, a prawnicy z kancelarii WBK poprowadzą szkolenie o najnowszych trendach i obowiązkach prawnych w oznakowaniu żywności i opakowań.
Dzień drugi na scenie to kongres Polagra Export Meeting poświęcony eksportowi polskiej żywności oraz kilka godzin prelekcji i debat redakcyjnych pt. „Branża spożywcza. Strategie na trudne i niepewne czasy”.
Nie zapominamy o ochronie środowiska – jednym z największych wyzwań stojących aktualnie przed branżą spożywczą. Temu tematowi poświęcona zostanie szkolenie i debata „Zobowiązania środowiskowe, czyli ROP i system kaucyjny w branży spożywczej i sektorze HoReCa: wyzwania, szanse i koszty”, realizowana razem ze Związkiem Pracodawców Przemysłu Opakowań i Produktów w Opakowaniach EKO-PAK.
Wszystkie szkolenia i debaty będą bezpłatne i ogólnodostępne dla wystawców i zwiedzających.
Technologie i rzemiosło
POLAGRA to nowoczesność łącząca się z tradycją. Z jednej strony to ekspozycja produktów i zaawansowanych rozwiązań technologicznych, z drugiej docenienie polskich rzemieślników.
W tym roku wśród wystawców są liderzy i technologiczni giganci, firmy związane z branżą mięsną i mleczarską. Ekspozycja technologii piekarniczych i cukierniczy zostanie wzbogacona przez konkurs dla piekarzy Master Baker i Forum Piekarski Zdrowe Pieczywo.
Jak zwykle docenimy i nagrodzimy najlepsze produktu, a po ceremonii otwarcia, poznamy laureatów Złotego Medalu Grupy MTP i statuetek Acanthus Aureus.
Smakowita HoReCa
Prestiżowym akcentem tegorocznej POLAGRY będzie finał konkursu Kulinarny Puchar Polski – powracający po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią. Znamy już wszystkich finalistów. „Najlepszego z Najlepszych” poznamy 27 września.
Podczas targów przez trzy dni (26-28 września) będą trwały warsztaty dla szefów kuchni, a pierwszego dnia na scenie nagrody odbiorą laureaci ogólnopolskiego plebiscytu „Mistrzowie Smaku” organizowanego przez Polska Press Grupa.
Równolegle z targami POLAGRA potrwają targi opakowań Taropak. Z kolei pierwszy dzień tych wydarzeń, czyli 26 września będzie ostatnim dniem targów Smaki Regionów. Bilety na POLAGRĘ upoważniają więc do zwiedzania wszystkich trzech wydarzeń.