Smaczny wtorek na POLAGRZE
Kolejny dzień spotkań z zwiedzających z wystawcami, rozmów biznesowych na stoiskach, debat na scenach oraz – rozstrzygnięcie Kulinarnego Pucharu Polski. Drugi dzień targów POLAGRA przeszedł do historii.
Powodzeniem cieszyła się debata Wiadomości Handlowych. Konferencja „Branża spożywcza. Strategie na trudne i niepewne czasy”. Wziął w niej udział m.in. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Rafał Romanowski, który przywitał też gości kongresu Polagra Export Meeting.
Można powiedzieć, że ten dzień należał jednak do kucharzy i szefów kuchni. Podczas uroczystej gali (połączonej z wieczorem branżowym POLAGRY i Taropaku) ogłoszono zwycięzców 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
Zostali nimi Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro. Na przekąskę ciepłą przygotowali pstrąga łososiowego, kopytka, puree z pasternaku, krokiet z krewetkami, kompresowanego ogórka, majonez z rukwi wodnej i sos z rukwi wodnej z kawiorem.
Ich danie główne to rolada z combrem jagnięcym, musem grzybowym i perliczką, sos z kurkami, gicz jagnięca w kruszonce, puree z marchewki, mus z buraka, ziemniak i galaretka buraczana.
Deser w ich wykonaniu to ptyś z kruszonką, galaretka pomidorowa, mus z kwaśnej śmietany, salsa pomidor-mango, sorbet pomidorowo-wiśniowy, beza, olej z liśćmi pomidora.
Drugie miejsce przypadło w udziale Tomaszowi Ziółkowskiemu i Oliwerowi Kowalczykowi, trzecie zajęli Łukasz Wódz i Sebastian Plasota.
W środę ostatni dzień POLAGRY.
Na scenie m.in. prelekcje i prezentacje produktów Złotych Medalistów Grupy MTP. Odbędzie się też prelekcja w ramach Forum Piekarskiego Zdrowe Pieczywo. Dowiemy się też kto zwyciężył z konkursie Master Baker.
Na Scenie Ekspertów odbędą się prelekcje i debata „Zobowiązania środowiskowe, czyli ROP i system kaucyjny w branży spożywczej i sektorze HoReCa”.
W strefie kulinarnej Tomasz Purol poprowadzi warsztaty dla szefów kuchni, a Joanna Brodzik i Wojciech Harapkiewicz poprowadzą pokaz kulinarny.
Zapraszamy do pawilonu 5 od godz. 10:00.