Organizator:

Znamy laureatów konkursu Master Baker

Podziel się

Finałowe zmagania odbyły się podczas targów POLAGRA.

Tegoroczna edycja targów POLAGRA była areną zmagań mistrzów piekarskiego fachu, zarówno zawodowców, jak i amatorów, a także przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich i uczniów szkół o profilu spożywczym.

Rywalizacja toczyła się przez dwa dni. Jej efektem były przepyszne chleby, bułki, chałki oraz ciasta drożdżowe. Prace końcowe oceniało zacna jury w składzie: dr Józef Sadkiewicz (przewodniczący Jury) - prezes Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o., mgr inż. Katarzyna Mojzykiewicz ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, mgr inż. Piotr Kucharski - prezenter telewizyjny, kucharz, piekarz, autor książek kulinarnych, mgr inż. Jacek Federowicz - technolog piekarniczy, prezes firmy Bionat oraz Piotr Połomski - administrator grup facebookowych poświęconych piekarstwu.

Wręczenie nagród miało miejsce trzeciego dnia targów POLAGRA. W strefie Master Baker zgromadzili się uczestnicy konkursu, jurorzy, przedstawiciele instytucji wspierających konkurs oraz zaproszeni goście. Jury, tuż przed ogłoszeniem zwycięzców podkreśliło, że prace konkursowe reprezentowały wysoki poziom i wielką przyjemnością było ich smakowanie i ocenianie.

Oto laureaci:

 

Kategoria UCZNIOWIE

I miejsce: Wiktor Pałka (opiekun: Sławomir Pałka), Niepubliczne Technikum Zawodowe im. Żołnierzy Sił Pokojowych ONZ ZDZ w Kielcach

II miejsce: Patrycja Markowska (opiekun: Bożena Markowska), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im.K Kluka w Rudce

III miejsce: Eryk Wierzchowski (opiekun: Mariusz Wierzchowski), Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

 

Kategoria KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH

I miejsce: Krzysztof Ryndak, KGW Siedliszowice

II miejsce: Urszula Sławińska, KGW z Plewisk

III miejsce: Urszula Wiśniewska, KGW Dziedziczki w Szymankowszczyźnie

 

Kategoria AMATORZY

I miejsce: Małgorzata Rybacka

II miejsce: Andrzej Pyć

III miejsce: Konrad Stawecki

 

Kategoria ZAWODOWCY

I miejsce: Karol Żuber, Na2 Piekarnia

II miejsce: Aleksandra Kozło, Radosna Twórczość

III miejsce: Jarosław Kurach, Bakery Master SP z o. o.

 

Gratulujemy zwycięzcom!

Ideą Ogólnopolskiego konkursu Master Baker jest zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi. Biorąc pod uwagę jakość prac konkursowych należy uznać, że mamy w kraju fachowców oraz pasjonatów, którzy do wypieku chleba podchodzą z prawdziwą pasją i wiedzą.

Konkurs był finansowany ze środków Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.