Najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu żywności
Praktyczne szkolenie dla przedsiębiorców z branży spożywczej.
Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności powinni orientować się, jak promować i znakować żywność, by nie wprowadzać konsumentów w błąd i nie narażać się na sankcje organów kontroli.
- Czy przedsiębiorców czeka w najbliższym czasie kolejna rewolucja w zakresie etykietowania żywności? Jakie niespodzianki dla branży spożywczej szykuje unijny oraz polski ustawodawca?
- Czy znakowanie produktów systemem „nutrii-score” stanie się obowiązkowe ?
- Czy pojęcia takie jak „virus-free”, „eko”, czy „wege” będzie można stosować dowolnie?
- Za którymi trendami w oznakowaniu żywności warto dziś podążać?
To tylko niektóre z pytań, na które odpowiedzą eksperci z kancelarii WKB na taragch Polagra 2020 podczas szkolenia:
Najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu żywności
TERMIN: 29.09.2020 / godz. 11.00
MIEJSCE: MIĘDZYNARODOWE TARGI POZNAŃSKIE
pawilon 5 / Spekear's Corner
Podczas szkolenia omówione zostaną zagadnienia:
1. Najnowsze trendy w oznakowaniu żywności – przykłady z polskiego i międzynarodowego obrotu gospodarczego – w programie między innymi:
- Nutri-score system obowiązkowy w całej Unii? Czy deklaracja w zakresie wartości odżywczej będzie czytelna dla konsumentów?
- Czy olej palmowy zniknie z produktów dystrybuowanych w Polsce?
- W jakim kierunku pójdą zmiany w zakresie znakowania produktów krajem pochodzenia?
- Jak przedsiębiorcy w Unii radzą sobie ze znakowaniem podstawowego składnika żywości?
2. Jak bezpiecznie stosować takie oznaczenia jak: „eko” czy „wege” oraz czy stosowanie oznaczenia „virus-free” uznać można za dozwolone?
3. Jak znakować żywność sprzedawaną w Internecie? O czym pamiętać wchodząc w handel on-line? Czy sprzedaż alkoholu w Internecie będzie dozwolona?
4. Co dalej z podatkiem cukrowym i trendem eliminowania cukru z produktów?
5. Zapowiedzi zmian legislacyjnych na poziomie UE – strategia Farm to Fork.
6. Na czym będą koncentrować się inspekcje kontrolujące przedsiębiorców z branży spożywczej?
7. Czy zmianie ulegną zasady informowania konsumentów o terminie przydatności produktu i w jakim kierunku pójdzie trend „zero-waste”?
Spotkanie będzie także okazją do wymiany doświadczeń i zadania pytań ekspertom.
Jeśli mają Państwo pytania do prezentowanych tematów lub chcieliby poruszyć dodatkowe zagadnienia podczas prezentacji prosimy o kontakt z prelegentami: magdalena.zielinska-kuc@wkb.pl i piotr.popielarski@wkb.pl.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny. Zarejestruj się, by otrzymać zaproszenie.
Szkolenie poprowadzą:
Magdalena Zielińska-Kuć – adwokat
Doradza przedsiębiorcom działającym w branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Specjalizuje się w prawnych aspektach oznakowania i promocji produktów spożywczych oraz w sporządzaniu i opiniowaniu transgranicznych umów handlowych, w tym umów międzynarodowej sprzedaży towarów, umów dystrybucyjnych i franczyzowych. Posiada bogate doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych, w tym dotyczących nieuczciwych praktyk rynkowych i czynów nieuczciwej konkurencji, a także w doradzaniu podmiotom gospodarczym przy prowadzeniu kampanii reklamowych oraz wprowadzaniu produktów do obrotu. Reprezentuje klientów w toku postępowań kontrolnych dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności. Wspiera włoskich klientów w prowadzeniu biznesu w Polsce.
Piotr Popielarski – radca prawny
Specjalizuje się w prawnych aspektach jakości i znakowania produktów. Doradza klientom w obszarze regulacji dotyczących procesu produkcji i „cyklu życia” produktów (w tym produktów spożywczych) począwszy od zasad wprowadzania produktów do obrotu i wymogów dotyczących ich jakości oznakowania, poprzez regulacje dotyczące utrzymania ruchu przedsiębiorstwa i relacji z organami nadzoru rynku, po problematykę gospodarowania odpadami i gospodarki wodno-ściekowej. Doradza producentom m.in. w toku postępowań kontrolnych i administracyjnych dotyczących jakości, oznakowania i dokumentacji produktów oraz w toku audytów zgodności działalności produkcyjnej lub gospodarki odpadami z wymogami regulacyjnymi.
WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr jest wiodącą polską kancelarią prawną o międzynarodowym zasięgu. W ramach 100-osobowego zespołu ekspertów i 30 specjalizacji oferujemy kompleksowe rozwiązania prawne, oparte o unikatowe połączenie wiedzy, kompetencji i znajomości wielu rynków. Wspieramy klientów z szeroko rozumianego sektora spożywczego m.in. producentów, dystrybutorów i sieci handlowe. Mamy doświadczenie, praktyczną wiedzę i rozumiemy specyfikę tego sektora. Aktywnie uczestniczymy w procesach legislacyjnych, monitorujemy zmiany prawne na poziomie krajowym i europejskim oraz na bieżąco śledzimy wszelkie trendy dotyczące rynku spożywczego. Wspieramy klientów w bieżących działaniach, pomagamy w przygotowaniu się do kontroli inspekcji i reprezentujemy klientów w postępowaniach przed organami nadzoru nad rynkiem spożywczym (UOKIK, IH, IJHARS, GIS, WIOŚ).