Organizator:

Warsztaty lodowo-cukiernicze

15.09.2020 12:04:26

Podziel się

Podstawy produkcji lodów – dobór surowców i tworzenie receptur, a także omówienie procesu pasteryzacji i jego wpływu na smak lodów. Podstawy produkcji czekolady i tworzenie pracowni rzemieślniczej. Nowe trendy w produkcji i ekspozycji lodów. Co ukrywa się pod tymi hasłami? Przekonaj się sam, podczas warsztatów lodowo-cukierniczych!

Przestrzeń warsztatowa w pawilonie nr. 5, stoisko 116

* Ilość miejsc ograniczona.

Zgłoś udział

 

 

 

WARSZTATY LODOWO - CUKIERNICZE 11.00 – 12.00

 

Poniedziałek 28.09

Podstawy produkcji lodów – dobór surowców i tworzenie receptur, a także omówienie procesu pasteryzacji i jego wpływu na smak lodów.

 

Warsztaty będą oparte na formule zajęć najstarszej szkoły lodziarstwa Carpigiani Gelato Universtity. Podczas warsztatów będziemy omawiać szczegółowy wybór surowców, od tych naturalnych po korzystanie z gotowych komponentów.

Zajęcia zaczną się od omówienia teorii przygotowywania bazy do produkcji lodów, przedstawione zostaną zasady pasteryzacji. Finalna częścią zajęć będzie przygotowanie dwóch smaków lodów. Po warsztatach każdy uczestnik, będzie umiał ocenić prawidłową strukturę, smak i konsystencje lodów idealnych.

 

Wtorek 29.09

Podstawy produkcji czekolady i tworzenie pracowni rzemieślniczej.

 

Na warsztatach omówione zostaną procesy przygotowania czekolady. Przedstawimy koncepcje Bean to bar – czyli drogę jaką musi przejść ziarno kakaowca od pierwszej fazy wypalania do momentu kiedy otrzymujemy gotowy produkt. Na zajęciach pokażemy jak prawidłowo temperować  czekoladę, aby miała odpowiednie właściwości wizualne i smakowe.

 

Środa 30.09

Nowe trendy w produkcji i ekspozycji lodów.

 

Na Warsztatach zostaną omówione nowe trendy dotyczące produkcji lodów i finalnych produktów, które możemy z nich tworzyć. Przedstawimy lody typu Cassatta, które robią olbrzymie wrażenie wizualne i znacząco zwiększają food cost. Pokażemy nowe rozwiązania w pakowaniu lodów na wynos, które w ostatnim okresie znacząco zyskują na popularności i stają się dobrą alternatywą do tradycyjnych form sprzedaży.

 

 

Zgłoś udział

Przestrzeń warsztatowa w pawilonie nr. 5, stoisko 116

 

* liczba miejsc ograniczona.