Organizator:

Master Baker, czyli konkurs dla pasjonatów i specjalistów z branży

Podziel się

Odpowiedzią na potrzebę powrotu do korzeni w profesji piekarnictwa i cukiernictwa jest konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. To właśnie tam liczyć można na wykorzystanie pierwotnych zbóż, dokładność w przygotowaniu pieczywa, aby posiadało najlepsze wartości odżywcze.

Podczas Targów POLAGRA odbędzie się ostatni etap konkursu, czyli finał. Uczestnicy konkurować będą ze sobą w 4 kategoriach: zawodowcy, uczniowie (ze szkół o profilach gastronomicznych), amatorzy oraz Koła Gospodyń Wiejskich.


W ostatnim etapie pojawią się wyłącznie najlepsi w swoich kategoriach, którzy przeszli eliminacje – czyli zostali najlepiej ocenieni przez jury na podstawie przesłanych materiałów: przepisów i zdjęć wypieków.

W finałowej części do rywalizacji staną najlepsi w swoich kategoriach, przygotowując pieczywo według własnych receptur. Mąki, ziarna i dodatki będą zapewnione przez Organizatora, a uczestnik może wziąć składniki specjalnie (np. zaczyny, zaczątki, kwasy piekarskie), które przybliżą go do zwycięstwa.

Wyroby piekarskie i cukiernicze oceniać będzie jury – a wśród członków komisji znajdzie się Pan Czesław Meus – założyciel Stowarzyszenia Polska Ekologia, specjalista w zawodzie od prawie 40 lat, a także ceniony praktyk w branży i pomysłodawca konkursu Master Baker.


Dla uczestników konkurs jest szansą na zdobycie upragnionego tytułu i nagród, a dla publiczności? Niecodziennym widowiskiem. Obserwacja pracy pasjonatów, wiedza specjalistyczna i cenne wskazówki to tylko część z atrakcji, które czekają na zwiedzających! Interesujesz się tematem pieczywa? A może sam je wyrabiasz? Zgłoś się do eliminacji, które trwają do 10 września!

Szczegóły Konkursu Wypełnij formularz zgłoszeniowy! Odbierz voucher dla publiczności