Machina ruszyła! Podsumowanie pierwszego dnia targów POLAGRA
Specjaliści z branży spotkali się w Poznaniu, żeby rozmawiać o wyzwaniach rynku spożywczego i sektoru HoReCa.
Niemal 200 wystawców z ponad 30 krajów uczestniczy w tegorocznych targach POLAGRA. Oprócz godzin rozmów, debat i wymiany doświadczeń – prezentowane są urządzenia, które kreują nowe trendy. Miejsce dla specjalistów z branży udostępnione zostało na trzy dni, aby wymieniać praktyki i w pełni wykorzystać możliwości targowe.
Przestrzeń rozwoju i nauki
POLAGRA to miejsce inspirujących rozmów i debat, które i w tym roku trwają w najlepsze. O sytuacji na rynku spożywczym rozmawiali m.in. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik, Paweł Meyer. Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii i Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Druga debata dotyczyła z kolei bezpieczeństwa żywności w logistyce, transporcie oraz w restauracjach.
Pierwszego dnia POLAGRY ruszyło Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo – a razem z nim pokazy mistrzów piekarstwa, degustacja, a w wielu rozmowach przekazywana była wiedza na temat zdrowego pieczywa.
A już jutro na zwiedzających czekają cztery szkolenia, które poprowadzą prawnicy. Tematyka dotykać będzie wielu problemów, z którymi na co dzień spotykają się profesjonaliści w branży.
Do boju… start!
Razem z targami POLAGRA rozpoczęły się kuchenne zmagania finalistów Kulinarnego Pucharu Polski. Rywalizacja potrwa do czwartku, a zwycięzca zostanie wyłoniony podczas uroczystej gali. Każdy z uczestników finału nie znalazł się tam przypadkowo – przez wiele miesięcy pracował na to wyróżnienie, aby podczas KPP móc rywalizować o tytuł najlepszego z najlepszych.
Master Baker to kolejny z konkursów, którego finał rozgrywa się podczas Targów POLAGRA. Od czwartku do piątku finaliści przedstawiać będą swoje kulinarne umiejętności w 4 kategoriach: zawodowcy, uczniowie, amatorzy i członkowie Kół Gospodyń Wiejskich. Jutro jako pierwsi do rywalizacji staną zawodowcy i uczniowie.