Znamy laureatów konkursu Master Baker
Finałowe zmagania odbyły się podczas targów POLAGRA.
Tegoroczna edycja targów POLAGRA była areną zmagań mistrzów piekarskiego fachu, zarówno zawodowców, jak i amatorów, a także przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich i uczniów szkół o profilu spożywczym.
Rywalizacja toczyła się przez dwa dni. Jej efektem były przepyszne chleby, bułki, chałki oraz ciasta drożdżowe. Prace końcowe oceniało zacna jury w składzie: dr Józef Sadkiewicz (przewodniczący Jury) - prezes Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o., mgr inż. Katarzyna Mojzykiewicz ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, mgr inż. Piotr Kucharski - prezenter telewizyjny, kucharz, piekarz, autor książek kulinarnych, mgr inż. Jacek Federowicz - technolog piekarniczy, prezes firmy Bionat oraz Piotr Połomski - administrator grup facebookowych poświęconych piekarstwu.
Wręczenie nagród miało miejsce trzeciego dnia targów POLAGRA. W strefie Master Baker zgromadzili się uczestnicy konkursu, jurorzy, przedstawiciele instytucji wspierających konkurs oraz zaproszeni goście. Jury, tuż przed ogłoszeniem zwycięzców podkreśliło, że prace konkursowe reprezentowały wysoki poziom i wielką przyjemnością było ich smakowanie i ocenianie.
Oto laureaci:
Kategoria UCZNIOWIE
I miejsce: Wiktor Pałka (opiekun: Sławomir Pałka), Niepubliczne Technikum Zawodowe im. Żołnierzy Sił Pokojowych ONZ ZDZ w Kielcach
II miejsce: Patrycja Markowska (opiekun: Bożena Markowska), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im.K Kluka w Rudce
III miejsce: Eryk Wierzchowski (opiekun: Mariusz Wierzchowski), Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Kategoria KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH
I miejsce: Krzysztof Ryndak, KGW Siedliszowice
II miejsce: Urszula Sławińska, KGW z Plewisk
III miejsce: Urszula Wiśniewska, KGW Dziedziczki w Szymankowszczyźnie
Kategoria AMATORZY
I miejsce: Małgorzata Rybacka
II miejsce: Andrzej Pyć
III miejsce: Konrad Stawecki
Kategoria ZAWODOWCY
I miejsce: Karol Żuber, Na2 Piekarnia
II miejsce: Aleksandra Kozło, Radosna Twórczość
III miejsce: Jarosław Kurach, Bakery Master SP z o. o.
Gratulujemy zwycięzcom!
Ideą Ogólnopolskiego konkursu Master Baker jest zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi. Biorąc pod uwagę jakość prac konkursowych należy uznać, że mamy w kraju fachowców oraz pasjonatów, którzy do wypieku chleba podchodzą z prawdziwą pasją i wiedzą.
Konkurs był finansowany ze środków Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.