Organizator:

Konkurs Master Baker

Podziel się

Mistrzowie wypieków pokażą swoje umiejętności podczas targów POLAGRA.

 

Konkurs Master Baker to okazja dla wszystkich pasjonatów piekarstwa z całej Polski:

  • piekarzy zawodowych (mistrzów, czeladników oraz osób prowadzących piekarnie lub w nich zatrudnionych jako piekarz lub pomocnik),
  • amatorów (tzw. domowych piekarzy, a także cukierników i kucharzy),
  • Kół Gospodyń Wiejskich
  • uczniów szkół o profilu spożywczym, by wykazać się swoim talentem i  dodatkowo wygrać nagrody pieniężne.

Celem Master Baker jest przede wszystkim zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi, a wiedza na ten temat będzie dostępna właśnie podczas konkursu, dzięki znakomitemu gronu ekspertów, które wystąpi w roli Jury, a będą to:

  • dr Józef Sadkiewicz (przewodniczący Jury) - prezes Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.,
  • mgr inż. Katarzyna Mojzykiewicz - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, mistrz piekarski i cukierniczy
  • mgr inż. Piotr Kucharski - prezenter telewizyjny, kucharz, piekarz, autor książek kulinarnych
  • mgr inż. Jacek Federowicz - technolog piekarniczy, prezes firmy Bionat
  • Piotr Połomski - administrator grup facebookowych poświęconych piekarstwu.

Pierwsza część konkursu rozstrzygnięta zostanie drogą internetową, natomiast wielki finał tegorocznej edycji odbędzie się w dniach 4-6 października podczas targów Polagra!

Rywalizacja toczyć się będzie w 4 kategoriach:

- piekarze zawodowi – zadanie konkursowe: chleb żytni chleb graham, chleb mieszany, chałkę plecioną postną lub słodką z kruszonką,

- Koła Gospodyń Wiejskich – zadanie konkursowe: chleb regionalny danego obszaru,

- uczniowie – zadanie konkursowe: jeden dowolnie wybrany chleb oraz bułki o różnych kształtach,

- amatorzy – zadanie konkursowe: chleb żytni klasyczny, chleb o przedłużonej fermentacji oraz chałkę plecioną, słodką z kruszonką.

Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie zobowiązani są także do przygotowania części opisowej wykonanych przez siebie propozycji, a prace eliminacyjne należy wysłać poprzez formularz znajdujący się na stronie www.masterbaker.pl, drogą elektroniczną w terminie do 23.09.2021.

 

<< Zobacz jak zgłosić się do konkursu Master Baker >>

 

Po upływie tego terminu jury wyłoni 12 uczestników, którzy wezmą udział  w wielkim finale na poznańskiej Polagrze. Zwycięzca każdej z kategorii otrzyma tytuł „Master Baker” oraz nagrodę pieniężną, których łączna pula wynosi 30 000 zł.

 

Harmonogram finałów Konkursu Master Baker

Wszystkie poniższe wydarzenia odbędą się w pawilonie 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich na stoisku nr 132 w strefie konkursowej. 

Zawodnicy otrzymają własny program drogą mailową, gdyż obowiązują ich inne godziny wstępu w celu przygotowania się do finału. 

PONIEDZIAŁEK, 4 października 2021

GODZINY

WYDARZENIE

10.00-13.30

Finał Konkursu Master Baker  

kategoria: zawodowcy

11.15-11.30

Prelekcja "Zachowaj pieczywo w obiegu" - projekt Rebread
- Bartłomiej Rak - założyciel Rebread i piekarni rzemieślniczej Hadelek, Ewa Jarosz - Manager projektu Rebread

12.00-13.30

Panel dyskusyjny: „Co z tym chlebem? Ustalmy wreszcie definicję chleba!”

Panel poprowadzi dr Józef Sadkiewicz Prezes Instytutu Sadkiewicza ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszczy.

13.30-18.00

Finał Konkursu Master Baker  

kategoria: amatorzy - piekarze domowi

13.45-14.00

Prelekcja "Pieczywo a branża kosmetyczna - jak ratując pieczywo tworzyć nowe produkty- projekt Rebread" - Bartłomiej Rak - założyciel Rebread i piekarni rzemieślniczej Hadelek, Ewa Jarosz - Manager projektu Rebread

14.45-16.00

Panel dyskusyjny: „Chleb razowy czy jasny? – w harmonii zdrowego życiaNa co zwracać uwagę stojąc przed półką z pieczywem?”

Panel poprowadzi dr Józef Sadkiewicz Prezes Instytutu Sadkiewicza ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszczy.

WTOREK, 5 października 2021

GODZINY

WYDARZENIE

10.00-13.30

Finał Konkursu Master Baker  

kategoria: Koła Gospodyń Wiejskich

11.30-13.00

Panel dyskusyjny: „Zagwarantować jakość zdrowotną to również umieć to udowodnić na piśmie! Badanie parametrów jakościowych mąki i pieczywa z atestem bezpieczeństwa od naszych dostawców czy bez?”

Panel poprowadzi dr Józef Sadkiewicz Prezes Instytutu Sadkiewicza ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszczy.

13.00-17.30

Finał Konkursu Master Baker  

kategoria: uczniowie szkół o profilu spożywczym

14.30-16.00

„Pradawne zboża jako alternatywa podniesienia wartości odżywczych w pieczywie
i innych produktach zbożowych”

Panel poprowadzi dr inż. Piotr Prus z udziałem dr inż. Małgorzaty Szczepanek z Politechniki Bydgoskiej.

ŚRODA, 6 października 2021

GODZINY

WYDARZENIE

10.00-13.00

Pokaz mistrzów piekarstwa

11.00-12.00

Panel dyskusyjny: „Jakie warunki musi spełnić Piekarnia Tradycyjna, aby mogła otrzymać certyfikat na wypiek pieczywa bio”

Panel poprowadzi mgr inż. Beata Pietrzyk Prezes Jednostki Certyfikacyjnej Biocert-Małopolska.

13.00-14.30

Finał Konkursu Master Baker  

Uroczyste ogłoszenie zwycięzców I wręczenie nagród

 

 

Patronat honorowym nad konkursem objął Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Ogólnopolski konkurs dla piekarzy Master Baker sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

 

Formularz zgłoszeniowy Regulamin konkursu Jak zgłosić udział w konkursie