Organizator: Grupa MTP

Najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu żywności

Podziel się

Praktyczne szkolenie dla przedsiębiorców z branży spożywczej.

 

Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności powinni orientować się, jak promować i znakować żywność, by nie wprowadzać konsumentów w błąd i nie narażać się na sankcje organów kontroli.

  • Czy przedsiębiorców czeka w najbliższym czasie kolejna rewolucja w zakresie etykietowania żywności? Jakie niespodzianki dla branży spożywczej szykuje unijny oraz polski ustawodawca?
  • Czy znakowanie produktów systemem „nutrii-score” stanie się obowiązkowe ?
  • Czy pojęcia takie jak „virus-free”, „eko”, czy „wege” będzie można stosować dowolnie?
  • Za którymi trendami w oznakowaniu żywności warto dziś podążać?

To tylko niektóre z pytań, na które odpowiedzą eksperci z kancelarii WKB na taragch Polagra 2020 podczas szkolenia:

Najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu żywności

TERMIN: 29.09.2020 / godz. 11.00

MIEJSCE: MIĘDZYNARODOWE TARGI POZNAŃSKIE

pawilon 5 / Spekear's Corner

Podczas szkolenia omówione zostaną zagadnienia:

1. Najnowsze trendy w oznakowaniu żywności – przykłady z polskiego i międzynarodowego obrotu gospodarczego – w programie między innymi:

     - Nutri-score system obowiązkowy w całej Unii? Czy deklaracja w zakresie wartości odżywczej będzie czytelna dla konsumentów?

     - Czy olej palmowy zniknie z produktów dystrybuowanych w Polsce?

     - W jakim kierunku pójdą zmiany w zakresie znakowania produktów krajem pochodzenia?

     - Jak przedsiębiorcy w Unii radzą sobie ze znakowaniem podstawowego składnika żywości?

2. Jak bezpiecznie stosować takie oznaczenia jak: „eko” czy „wege” oraz czy stosowanie oznaczenia „virus-free” uznać można za dozwolone?

3. Jak znakować żywność sprzedawaną w Internecie? O czym pamiętać wchodząc w handel on-line? Czy sprzedaż alkoholu w Internecie będzie dozwolona?

4. Co dalej z podatkiem cukrowym i trendem eliminowania cukru z produktów?

5. Zapowiedzi zmian legislacyjnych na poziomie UE – strategia Farm to Fork.

6. Na czym będą koncentrować się inspekcje kontrolujące przedsiębiorców z branży spożywczej?

7. Czy zmianie ulegną zasady informowania konsumentów o terminie przydatności produktu i w jakim kierunku pójdzie trend „zero-waste”?

 

Spotkanie będzie także okazją do wymiany doświadczeń i zadania pytań ekspertom.

Jeśli mają Państwo pytania do prezentowanych tematów lub chcieliby poruszyć dodatkowe zagadnienia podczas prezentacji prosimy o kontakt z prelegentami: magdalena.zielinska-kuc@wkb.pl i piotr.popielarski@wkb.pl.

Udział w szkoleniu jest bezpłatny. Zarejestruj się, by otrzymać zaproszenie.

Formularz rejestracyjny

Szkolenie poprowadzą:

Magdalena Zielińska-Kuć – adwokat

Doradza przedsiębiorcom działającym w branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Specjalizuje się w prawnych aspektach oznakowania i promocji produktów spożywczych oraz w sporządzaniu i opiniowaniu transgranicznych umów handlowych, w tym umów międzynarodowej sprzedaży towarów, umów dystrybucyjnych i franczyzowych.  Posiada bogate doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych, w tym dotyczących nieuczciwych praktyk rynkowych i czynów nieuczciwej konkurencji, a także w doradzaniu podmiotom gospodarczym przy prowadzeniu kampanii reklamowych oraz wprowadzaniu produktów do obrotu. Reprezentuje klientów w toku postępowań kontrolnych dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności.  Wspiera włoskich klientów w prowadzeniu biznesu w Polsce.

 

Piotr Popielarski – radca prawny

Specjalizuje się w prawnych aspektach jakości i znakowania produktów. Doradza klientom w obszarze regulacji dotyczących procesu produkcji i „cyklu życia” produktów (w tym produktów spożywczych) począwszy od zasad wprowadzania produktów do obrotu i wymogów dotyczących ich jakości oznakowania, poprzez regulacje dotyczące utrzymania ruchu przedsiębiorstwa i relacji z organami nadzoru rynku, po problematykę gospodarowania odpadami i gospodarki wodno-ściekowej. Doradza producentom m.in. w toku postępowań kontrolnych i administracyjnych dotyczących jakości, oznakowania i dokumentacji produktów oraz w toku audytów zgodności działalności produkcyjnej lub gospodarki odpadami z wymogami regulacyjnymi.

 

 

WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr jest wiodącą polską kancelarią prawną o międzynarodowym zasięgu. W ramach 100-osobowego zespołu ekspertów i 30 specjalizacji oferujemy kompleksowe rozwiązania prawne, oparte o unikatowe połączenie wiedzy, kompetencji i znajomości wielu rynków. Wspieramy klientów z szeroko rozumianego sektora spożywczego m.in. producentów, dystrybutorów i sieci handlowe. Mamy doświadczenie, praktyczną wiedzę i rozumiemy specyfikę tego sektora. Aktywnie uczestniczymy w procesach legislacyjnych, monitorujemy zmiany prawne na poziomie krajowym i europejskim oraz na bieżąco śledzimy wszelkie trendy dotyczące rynku spożywczego. Wspieramy klientów w bieżących działaniach, pomagamy w przygotowaniu się do kontroli inspekcji i reprezentujemy klientów w postępowaniach przed organami nadzoru nad rynkiem spożywczym (UOKIK, IH, IJHARS, GIS, WIOŚ).