Organizator: Grupa MTP

Laureaci konkursu o Złoty Medal MTP

Podziel się

Poznaj laureatów konkursu o Złoty Medal MTP.

KATEGORIA FOOD

 

BIO Ekologiczne Masło Ekstra 200 g, 100 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem - producent i zgłaszający

Masło ekstra ekologiczne BIO to prawdziwe masło najwyższej jakości, produkowane wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej, bez żadnych dodatków: bez konserwantów, barwników i glutenu. Zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny (min. 82%). Powstało w odpowiedzi na trendy rynkowe i rosnące oczekiwania konsumentów związane z poszukiwaniem produktów zdrowych i naturalnych. To produkt z Certyfikatem BIO, który jest dowodem na to, że wyrób spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej. Restrykcyjne zasady przyznawania tego certyfikatu gwarantują, że oznaczony nim produkt pochodzi z surowca z gospodarstwa ekologicznego, które spełnia określone wymogi - m. in. nie używa środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz. Produkt przeznaczony jest głównie do smarowania pieczywa, ale również do innych celów kulinarnych.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Cheddar Old ser długo dojrzewający (3 miesiące) 200 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem - producent i zgłaszający

Diamenty Konesera Cheddar Old ser długo dojrzewający (3 miesiące) 200 g Diamenty Konsera to ekskluzywna linia serów długo dojrzewających z MLEKOVITY. Wchodzący w jej skład ser Cheddar Old (3 miesiące) swoje wyjątkowe walory smakowe zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania w starannie dobranych warunkach. Jest idealny na ekskluzywną deskę serów, wykwintne koreczki czy jako samodzielna przekąska. Doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, jak miód czy owoce - tak świeże (np. winogrona, gruszki, dojrzałe soczyste mango lub figi), jak i suszone (np. morele, śliwki, żurawina). Znakomicie harmonizuje także z lekko kwaśnymi konfiturami, orzechami (np. włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan), oliwkami, suszonymi pomidorami. Starty na wierzch dania uszlachetni smak wielu potraw przygotowywanych na ciepło.

-----------------------------------------------------------------------------------

Mascarpone Ser śmietankowo- kremowy typu włoskiego 250 g, 500 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem - producent i zgłaszający

Mascarpone jest śmietankowo-kremowym serem typu włoskiego, podstawowym składnikiem popularnego tiramisu. Gęsty i kremowy doskonale sprawdza się jako składnik deserów, kremów do ciast i tortów czy dodatek do lodów. Ma delikatnie słodki smak i aksamitną konsystencję gęstej, kremowej śmietany, dzięki czemu równie dobrze jak smak deserów, wzbogaca smak potraw podawanych na gorąco: sosów, makaronów, dań mięsnych, warzywnych, a nawet pizzy i zapiekanek. Mascarpone wyrabiany jest ze śmietanki pasteryzowanej.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Mleko pełne od krów rasy jersey

Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA – producent i zgłaszający

 

Mleko JERSEY swoją wyjątkowość zawdzięcza typowo mlecznej rasie krów,  wyhodowanej na wyspie Jersey należącej do Wielkiej Brytanii. Izolacja zwierząt na wyspie wywarła duży wpływ na wyjątkowe cechy samych krów jak i otrzymywanego od nich mleka, które zawiera ok. 20% więcej białka i ok. 30% więcej wapnia niż mleko od pozostałych ras krów. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na wapń, którego podwyższona ilość związana jest przede wszystkim z białkami, co decyduje o jego dobrej przyswajalności.

Produkt wyróżnia się lekko kremową barwą i wyjątkowymi cechami smakowymi. Pełny śmietankowy smak nadaje mleku od krów rasy jersey zaskakująco odmienny charakter. Mleko „JERSEY” oddajemy
w niezmienionej formie, nie wprowadzamy żadnych dodatków ani nie pozbawiamy żadnych składników. WYJĄTKOWA RASA WYJĄTKOWE MLEKO.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Serek waniliowy Franuś 100 g

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie – producent i zgłaszający

Franuś serek o smaku waniliowym 100 g tubka to produkt w nowym, wygodnym opakowaniu. Produkowany
w OSM Czarnków według najnowszej technologii metodą ultrafiltracji. Dzięki temu wzbogacony jest o białka serwatki, albuminy i globuliny, które są najcenniejszymi białkami w mleku - katalizatorami do przyswajania przez organizm innych białek. Ponadto podczas tej metody usunięty zostaje częściowo cukier mlekowy - laktoza. Jest to szczególnie cenne dla osób z nietolerancją laktozy.

Dla dzieci i młodzieży jest źródłem wapnia i witamin, szczególnie witaminy D. Witamina D odgrywa zasadniczą rolę w odpowiednim odkładaniu się wapnia i fosforu w kościach oraz wapnieniu rosnących kości. Dzięki Franusiowi dostarczanie tak ważnych składników staje się dziecinnie proste,  a dodatek naturalnego ekstraktu wanilii nadaje odpowiedni delikatny smak. Produkt jest dystrybuowany  w formie tubki z nakrętką, którą można łatwo otworzyć i zużyć w każdym momencie.

Serek waniliowy Franuś jest uzupełnieniem codziennego jadłospisu, lekkostrawny oraz spełnia wszystkie normy produktu dostarczanego do szkół i przedszkoli.

To produkt bez dodatku syropu glukozowo- fruktozowego, produkowany z mleka od krów karmionych paszami bez GMO. Dzięki zastosowaniu systemów ISO i HACCP Franuś jest zawsze jak najlepszej jakości i spełnia wszystkie wymagania konsumentów.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ser tarty, świeży EMILGRANA

EMILGRANA-POLAND Sp. z o.o. – producent i zgłaszający

 

W firmie Emilgrana-Poland powstaje jedyny w Polsce ser typu włoskiego. Z mleka z wielkopolskich ferm powstaje ser o wyjątkowych walorach sensorycznych odpowiednich włoskim serom typy grana. Ser twardy dojrzewający EMILGRANA zdobył już zaufanie i liczną grupę fanów wśród szefów kuchni oraz jako dodatek do dań kuchni włoskiej i uzupełnienie wyjątkowych potraw tradycyjnej, domowej kuchni. Ser twardy dojrzewający EMLGRANA zdobył uznanie konsumentów podczas Polagra Food 2015 zdobywając wyróżniający go Złoty Medal MTP 2015. Zainteresowanie serem jako przyprawą do wielu dań rośnie w błyskawicznym tempie, dlatego na rynku pojawił się ser w wygodnej formie i gramaturze. Produkowane około 40 kilogramowe kręgi sera poddawane są konfekcjonowaniu w celu zwiększania ich dostępności dla konsumentów. Jedną z pożądanych form jest ser tarty, świeży EMILGRANA. Ucieranie sera powoduję uwolnienie jego aromatu i czyni go bezpośrednio gotowym do użycia w najwygodniejszej formie.

Ser tarty, świeży EMILGRANA pakowany jest w jednostkowe, foliowe torebki w typie stand-up zawierające 100 g gotowego wyrobu. W celu zachowania świeżości w warunkach konsumenckich opakowanie zostało opatrzone w pasek strunowy wielokrotnego otwierania. Wyrób gotowy pakowany jest w atmosferze ochronnej gazów, dzięki czemu zachowuje wspaniałe walory sensoryczne przez cały okres przydatności do spożycia. Bezpieczeństwo i jakość naszego wyrobu potwierdzamy licznymi badaniami mikrobiologicznymi, fizykochemicznymi oraz sensorycznymi. Potwierdzamy jakość wyrobu również badaniami trwałościowymi, które są najlepszą gwarancją zachowania pełnej wartości wyrobu gotowego.

-----------------------------------------------------------------------------------

Super Body Active WPC 80 koncentrat białek serwatkowych instant waniliowy:  30 g, 700 g, 1000 g, 2270 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem – producent i zgłaszający

 

Super Body Active WPC 80 waniliowy to najwyższej jakości koncentrat białka serwatkowego, stanowiący bogate źródło pełnowartościowych białek (w tym aminokwasów BCAA) oraz wapnia. Nie zawiera aspartamu i glutenu. Oferowany jest w wersji instant, dzięki czemu charakteryzuje się doskonałą rozpuszczalnością, a dodatek naturalnej lecytyny słonecznikowej obniża pienistość produktu. Nie zawiera zbędnych „polepszaczy” smaku, np. cukru czy tłuszczu, które mogłyby wzmocnić walory smakowe, ale kosztem zawartości białka w gotowym produkcie. Doskonały dla osób aktywnych, przedstawicieli sportów sylwetkowych, siłowych i wytrzymałościowych oraz wszystkich chcących wzbogacić swoją dietę w białko.

-----------------------------------------------------------------------------------

Śmietana 18%

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole – zgłaszający i producent

 

Śmietana 18% to produkt naturalny, bez sztucznych substancji i zagęstników. Zaletą naszego produktu niewątpliwie jest jego smak oraz gęsta, kremowa konsystencja. Polecana jest do zup, sosów oraz sałatek. Dostępna w kubkach 20 0g oraz większych – 400 g. Wysoka jakość potwierdzana jest uznaniem konsumentów oraz wieloma prestiżowymi nagrodami przyznawanymi przez organizacje konsumenckie, żywieniowe i branżowe.

-----------------------------------------------------------------------------------

Śmietana Mizeria 10%

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole – zgłaszający i producent

 

Śmietana Mizeria jest produktem wyjątkowym, na rynku nie ma innej śmietany 10% polecanej jako dodatek do mizerii. Jest to produkt odpowiedni dla osób szukających śmietany o niższej zawartości tłuszczu, która jednocześnie zachowuje swoje walory smakowe. Jest smaczna, zdrowa, bez soli, cukrów oraz sztucznych dodatków.

 

KATEGORIA HORECA

 

Delivery Gastro

LSI Software S.A. – zgłaszający i producent

To część systemu Gastro związana z obsługą zamówień telefonicznych i online, która usprawnia proces ich realizacji. Klient składa zamówienie, które przyjmowane jest w systemie Gastro. Obsługa przekazuje je do realizacji w kuchni oraz przypisuje kierowcę, który otrzymuje powiadomienie w aplikacji
na telefonie. Znajdują się tam informacje o kliencie, zamówieniu i adresie. Dostawca ma możliwość wyznaczenia optymalnej trasy, wysłania SMS lub zadzwonienia do Klienta z aplikacji. Dzięki podglądowi online pozycji kierowców, menadżer restauracji może śledzić ich efektywność, poznać realny czas dostaw do klientów oraz natychmiastowo zareagować na pojawiające się problemy.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Preparat do usuwania tłustych zabrudzeń JAX PROFESSIONAL 42

Zakłady Chemiczne EMICHEM P.P. Michał Mierzwa

JAX PROFESSIONAL 42 to bezpieczny preparat do usuwania tłustych zabrudzeń, dedykowany do mycia okapów. Eliminuje ryzyko wynikające z zastosowania odtłuszczaczy silnie alkalicznych, dzięki czemu nie wymaga stosowania środków ochrony osobistej. Z łatwością usuwa sadzę oraz tłuste zabrudzenia wynikające z procesu gotowania i spalania. Produkt nadaje się również do czyszczenia aluminium. JAX PROFESSIONAL 42 - preparat do usuwania tłustych zabrudzeń dzięki swojej wyjątkowej formule sprawia, że szybko i łatwo możemy zlikwidować brud. Prawdopodobnie jedyny taki preparat, który:

  • nie jest żrący i nie niszczy mytych powierzchni i skóry rąk,
  • nie wymaga stosowania środków ochrony osobistej: okularów czy rękawic,
  • nie wymaga spłukiwania,
  • czyści tłuste powierzchnie, okapy kuchenne, otwory wentylacyjne,
  • dzięki pianowej konsystencji utrzymuje się na powierzchniach pionowych,
  • jest w 100% biodegradowalny i bezpieczny dla środowiska,
  • prosty w użyciu,
  • znakomity również do mycia aluminium.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

ScraeggPro

  1. ABC Espresso Paweł Dyzert – zgłaszający
  2. SCRAEGG GmbH - producent

 

 

 

Urządzenie przygotowuje jajecznicę, owsianki, zupy, ziemniaki puree i inne dania przy wykorzystaniu pary pod ciśnieniem, jednocześnie kontrolując sondą temperaturę potrawy oraz to czy osiągnęła żądaną wartość. Produkt możemy wydawać w kubeczku, z widelcem na wynos lub wyłożyć na talerz i podawać w lokalu. Ponieważ jest to pełny koncept, producent dostarcza wszystko, co jest niezbędne: - urządzenie, - 5 mieszanek przypraw do jajecznicy, - półprodukty (owsianki, dania lunchowe itp.), - miarkę do dawkowanie przypraw, - kubeczki papierowe, - widelczyki drewniane.
ZALETY: Szybkość: jajecznica w 15 sek., - inne potrawy w 15-30 sek. Przygotowywane potrawy: jajecznica (5 zestawów przypraw smakowych), owsianki (3 smaki - jabłko i cynamon, jagody, czekolada i banan), dania lunchowe (ziemniaki puree, komosa ryżowa z dodatkami, zupy itp.). Innowacyjność: produkt jakiego jeszcze nie było na rynku - rewolucja w zdrowej żywności dla branży gastronomicznej, hoteli, restauracji, kawiarni itp. Łączy cechy teoretycznie niemożliwe, czyli szybkość, doskonałą jakość i powtarzalność produktu. Zdrowie: przygotowuje potrawy bez użycia tłuszczu; brak procesu smażenia; dania przygotowywane tylko ze zdrowych półproduktów; kubeczki papierowe, widelczyki drewniane, w trosce o ekologię. Jakość: doskonała jakość i powtarzalność potrawy, nawet gdy zmienia się obsługa lokalu - brak czynnika ludzkiego, będącego największym problemem w gastronomii. Prostota: łatwość obsługi, brak potrzeby szkoleń czy wykształcenia gastronomicznego, żeby przygotować doskonałą jajecznicę; czyszczenie na koniec dnia w 3 min. Ciągły rozwój: dzisiaj urządzenie przygotowuje jajecznicę, owsianki, ziemniaki puree, zupę, a wkrótce nowe potrawy z tego samego urządzenia. Urządzenie zwiększa zakres dań i dochodowość biznesu bez potrzeby nowych inwestycji ROI - realny zwrot inwestycji w czasie 2- 6 miesięcy. Trwałość: urządzenie wykonane z zewnątrz i wewnątrz ze stali nierdzewnej - podzespoły najwyższej jakości, heavy duty, do ciężkiej pracy w gastronomii przez wiele lat. Produkowane w Niemczech, we własnej fabryce, pod pełną kontrolną jakości.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Szafa do dojrzewania mięsa Dry Ager DX1000CHRIS Krzysztof Sawicki - zgłaszający

  1. CHRIS Krzysztof Sawicki - zgłaszający
  2. Landig + Lava GmbH & Co. KG – producent

Szafa do sezonowania DRY AGER DX1000® to miejsce dojrzewania perfekcyjnego smaku, intensywnego aromatu, idealnej struktury oraz doskonałej kruchości mięsa. Zaawansowana technologia, zamknięta w wyśmienicie wyglądającej szafie, gwarantuje optymalne warunki dla dojrzewania wołowiny tradycyjną metodą na sucho. Nowoczesny, ponadczasowy design urządzenia przykuwa uwagę, a wyeksponowanie w jego wnętrzu dojrzewającego mięsa rodzi ciekawość i pobudza zmysły do podjęcia niezapomnianej przygody kulinarnej.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

WINTERHALTER - zmywarka podblatowa serii UC

WINTERHALTER GASTRONOM POLSKA Sp. z o.o. – zgłaszający i producent

Wraz z nowa serią UC Winterhalter prezentuje następną generację zmywarek podblatowych pozwalajacych uzyskać perfekcyjne rezultaty zmywania. Intuicyjna i komfortowa w obsłudze. Absolutnie pewna i niezawodna w działaniu i najwyższej klasy w każdym szczególe. Seria UC to arcydzieło sztuki inżynierskiej. Gotowa na obecne i przyszłe wyzwania.

 

 

KATEGORIA FOODTECH

GT4s - Automatyczny system zamykania tacek w rzędzie, dużej przepustowości i dużej prędkości, zaprojektowany z myślą o obniżeniu kosztów pracy

 

PROSEAL UK Ltd – Wielka Brytania – zgłaszający i producent

Zgrzewarka do tac Proseal GT4s ma kompaktową konstrukcję o dużej przepustowości, obsługuje atmosferyczne, płukanie gazem i hermetyczne zgrzewane tacki z prędkością do 140 paczek atmosferycznych na minutę za pomocą narzędzia o siedmiu odciskach, dzięki czemu jest obecnie najszybszy w swojej wielkości. Tej prędkości towarzyszy elastyczność, co oznacza, że cały proces zmiany produktu odbywa się w mniej niż 5 minut, jest to spowodowane prostą konstrukcją narzędzia uzupełnioną szybką konfiguracją jednym przyciskiem.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Innowacyjny system cięcia i rozdrabniania SINGRISET-2

 

EKOMEX-PILŚNIAK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa – zgłaszający i producent

Innowacyjny, mechaniczny system SINGRISET-2 przeznaczony do oczyszczania mięsa, odścięgniania i oddzielania mięsa od miękkich kości, chrząstek, żyłek i ścięgien. Specjalna , precyzyjną głowicę tulejową o zastrzeżonej nazwie system SINGRISET-2, przeznaczoną do łatwego zamontowania na wilkach masarskich, które zyskują dodatkowe funkcję: • rozdrabnianie z odścięgnianiem dla mięs drobnych, mocno ścięgnistych klasy III i IV pozyskanych z wykrawania, • rozdrabnianie wszystkich mięs na bardzo dobrą strukturę od 3 do 8 mm z efektem zmiękczania twardego tłuszczu międzymięśniowego w przypadku mięs klasy III i IV. Poprzez większą powierzchnię otworów tulei w stosunku do siatki, uzyskujemy na tej samej maszynie przy tych samych kosztach energii, wielokrotnie większą wydajność mielenia bez tradycyjnych siatek i noży, eliminując tym samym koszty ostrzenia i wymiany narzędzi jak i również ścieranie się metalu, który mimo wszystko pozostaje w mięsie.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Kuter przelotowy KR-45

 

METALBUD Sp. z o.o. – zgłaszający i producent

Kuter przelotowy KR-45 jest przeznaczony do dokładnego cięcia, emulgowania i mielenia surowców, głównie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. Zalety wysoka jakość cięcia i emulgowania szeroki zakres rozdrobnienia w zależności od zestawu tnącego głowica „no-contact” łatwy montaż i demontaż zestawu tnącego.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

MULTIVAC L310 FULL WRAP

 

  1. MULTIVAC Sp. z o.o. - zamawiający
  2. MULTIVAC Sepp Haggenmüller SE & Co. KG – producent

Etykieciarka MULTIVAC L310 umożliwia aplikację etykiet metodą Full Wrap o szerokości dochodzącej do 500 mm na praktycznie dowolnym opakowaniu, a zespolona drukarka pozwala na druk dodatkowych danych konsumenckich. Ten typ etykietowania zwiększa atrakcyjność produktu, chroni opakowanie, zwiększa higienę produkcji, zmniejsza czasy przestojów. L310 etykietuje szerokim spektrum etykiet pod względem materiałów jak i kształtów, a dzięki modułowej budowie w łatwy sposób osiąga wymaganą funkcjonalność.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Trybownica całej nogi Ultimate

 

FOODMATE B.V. – Holandia – zamawiający i producent

Ultimate to wysokowydajna maszyna do odkostniania całych nóg, która rozbija do 6000 nóg na godzinę. Zintegrowany system pomiaru rentgenowskiego służy do precyzyjnego pomiaru każdej nogi i wykrywania nakrycia kolana. Dane zdjęcia rentgenowskiego są wykorzystywane do dokładnego cięcia ścięgien i wokół stawu kolanowego, zapewniając najwyższą możliwą wydajność i minimalną siłę roboczą podczas przycinania.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Wolnostojąca waga do wózków farszowych 200 l

 

BROKELMANN Sp. z o.o. – zamawiający i producent

WOLNOSTOJĄCA WAGA DO WÓZKÓW FARSZOWYCH 200L - to innowacyjne rozwiązanie ułatwiające proces produkcji głównie w zakładach przetwórstwa mięsnego i spożywczego. Sprostaliśmy wymogom i oczekiwaniom związanych z: ekonomią powierzchni polegająca na całkowitym wyeliminowanie najazdów i podestów, funkcjonalnością poprzez mobilność urządzenia czyli możliwość i łatwość przenoszenia z miejsca na miejsce oraz możliwość pracy w sieci zakładowej .System wagowy firmy METTLER zapewnia precyzję ważenia. Rozwiązanie zastosowane z naszym produkcie wyeliminowało chwiejność i trudność ważenia, zapewniając stabilność umieszczonego wózka oraz komfort w doważaniu. Wolnostojąca waga do wózków farszowych 200l to z pewnością produkt usprawniający w sposób ekonomiczny proces produkcji a także zapewnia wysoki standard wyposażenia.

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Zrywarka etykiet ZEO-1000S

 

CHEMAXPOL Sp. z o.o Sp.k. – zgłaszający i producent

Zrywarka etykiet typ ZEO-1000S jest specjalistycznym urządzeniem przeznaczonym do usuwania papierowych etykiet ze wszystkich stron pojemnika. Jest stosowana w działach przemysłu spożywczego oraz mięsnego. Zastosowanie stali nierdzewnej do budowy urządzenia zapewni wysokie warunki higieniczne, a podzespoły renomowanych producentów oraz nowoczesne rozwiązania zredukują do minimum koszty mycia w zakładzie i zapewnią wysoką jakość i wydajność pracy przy jednoczesnym zautomatyzowaniu procesu zrywania.