Organizator:

Najlepsi piekarze w Polsce na Polagrze!

Podziel się

Znamy zwycięzców V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Finały na żywo trwały dwa dni. Jury wyłoniło najlepszych i wręczyło nagrody.

Targi Polagra to nie tylko ekspozycja i biznes. Jednym z punktów programu wydarzeń był Ogólnopolski Konkurs dla Piekarzy Master Baker, którego celem jest promocja zdrowego pieczywa, przygotowywanego według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem najlepszych, certyfikowanych składników.

Konkurs wyłania spośród uczestników z całej Polski mistrzów w sztuce piekarstwa. Przez dwa dni targów Polagra finaliści rywalizowali na żywo w czterech kategoriach: zawodowcy, amatorzy, uczniowie i Koła Gospodyń Wiejskich. Finaliści kolejny raz udowodnili swój talent i pasję do wypieków. Poziom finałowych prac był bardzo wysoki, zawodnicy dołożyli najwyższych starań dopieszczając receptury i zadbali o każdy, najmniejszy detal. Każdy z zawodników zaprezentował wyjątkowe umiejętności i kreatywność, co sprawiło, że wybór najlepszych był dla jury prawdziwym wyzwaniem.

Po wielu godzinach zmagań, pięcioosobowe jury pod przewodnictwem Katarzyny Mojzykiewicz oceniło prace i wyłoniło zwycięzców. Uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbyło się trzeciego dnia targów Polagra. A było o co walczyć - w tym roku pula nagród przekroczyła 67 000 zł!

W kategorii UCZNIOWIE szkół o profilu spożywczym zwyciężyli:

  1. Patryk Podsiadło (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie)
  2. Oliwier Rączka (Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach)
  3. Natalia Lisak (Zespół Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa w Ropczycach)

W kategorie KGW - przedstawicielki i przedstawiciele KGW:

  1. Kacper Płonka (Koło Gospodyń Wiejskich Stoki)
  2. Ewa Święty (Koło Gospodyń Wiejskich w Niedzicy)
  3. Anna Frątczak (Koło Gospodyń Wiejskich w Porwitach)

W kategorii AMATORZY (pasjonaci pieczywa, np. gospodynie domowe, domowi piekarze, którzy nie kwalifikują się do innych grup):

  1. Witold Mondry
  2. Anna Szymańska
  3. Edyta Szewczyk

W kategorii ZAWODOWCY (piekarze posiadający kwalifikacje w zawodzie):

  1. Jakub Machinko (Pszepiekarnia, Zabierzów)
  2. Karolina Godlewska (Piekarnia Baken, Warszawa)
  3. Juliusz Gozdek (Hotel Warszawa, Warszawa)

Nagrody, czeki, dyplomy i statuetki wręczyli na Scenie Głównej m.in.: Jan Golba, dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności, Czesław Meus - mistrz piekarski i cukierniczy, nadzorujący konkurs z ramienia Stowarzyszenia Polska Ekologia, a także dyrektor targów Polagra - Grzegorz Gębarowski. 

Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Polska Ekologia. Projekt sfinansowano z Funduszu Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzy dalszych sukcesów!