Rozpoczął się Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki
Młodzi adepci nauki w zawodzie piekarz rywalizują dziś na etapie ogólnopolskim.
Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki jest turniejem trzystopniowym o zasięgu ogólnopolskim. Udział w nim biorą uczniowie kształcący się w branżowej szkole zawodowej pierwszego stopnia w zawodzie piekarz. Celem turnieju jest popularyzowanie kształcenia zawodowego i podniesienie rangi zawodu oraz rozbudzanie w młodzieży zainteresowań związanych z wybranym zawodem, poprzez mobilizowanie ich do zdrowej rywalizacji.
Na turnieju uczniowie mają możliwość zaprezentowania swojej wiedzy oraz umiejętności praktycznych zdobytych w czasie nauki. Podczas rozgrywki finałowej uczestnicy mogą pokazać swoje umiejętności w zakresie produkcji pieczywa tradycyjnego, codziennego jak i zaplatania chałek czy zwijania rogali. Tworzą również artystyczno-wystawienniczy eksponat z ciasta.
W tym roku konkurs odbywa się w nietypowej formie - szkoły połączą się online z Komisją Oceniającą, a ich praca będzie oceniana zdalnie.