Chińczycy otwierają swój rynek na polską wołowinę
Chińczycy zgodzili się na eksport mięsa wołowego bez kości z bydła do 30 miesiąca. Tym samym udało się znieść, obowiązujące od kilku lat, embargo.
Na stronie Generalnej Administracji Celnej (GACC) została zamieszczona informacja, że od 15 czerwca 2023 r. Chiny otwierają swój rynek na polską wołowinę. Chińskie embargo na polską wołowinę zostało wprowadzone w związku z występowaniem u bydła w Polsce encefalopatii gąbczastej tzw. choroby szalonych krów (BSE).
Jednak już maju 2017 roku Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (wówczas OIE a obecnie WOAH) Polsce otrzymała status o znikomym ryzyku BSE. „Od tamtego czasu kolejni ministrowie rolnictwa, główni lekarze weterynarii, polscy dyplomaci oraz przedstawiciele branży wołowej zabiegali u chińskich władz o uzyskanie zatwierdzenia eksportowego dla polskiej wołowiny. Pomimo podejmowanych wysiłków strona chińska nie odpowiadała na prośby” – czytamy w na portalu Rzeczpospolitej.
Szansa na zmianę pojawiła się w grudniu 2022 r. „Merytorycznie chińską inspekcję przygotował Główny Inspektorat Weterynarii, organizację i koordynację pobytu chińskich inspektorów w Polsce przeprowadził Związek Polskie Mięso, a branża wołowa pokryła koszty audytu ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Można powiedzieć, że to było wzorcowe wspólne działanie” – czytamy na portalu.
Niebawem zostaną opublikowane szczegółowe wytyczne – wymagania dotyczące kontroli i kwarantanny polskiej wołowiny bez kości.
Źródło: rp.pl