Co szykuje Primulator? Nowości i szkolenia na POLAGRZE
Premiera rewolucyjnego ekspresu do kawy, warsztaty z gotowania, cukiernictwa, wytwarzania lodów rzemieślniczych i prezentacja trendów kawowych. Primulator, jeden z czołowych wystawców POLAGRA 2024 zaprasza na swoje stoisko. Do 6 września każda zarejestrowana osoba otrzyma bezpłatny bilet na wydarzenie.
Primulator marka doskonale znana w świecie gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa. Na targach POLAGRA prezentuje się od lat. W tym roku program wydarzeń na stoisku będzie wyjątkowo bogaty. Zakłada premierę nowego urządzenia oraz serię szkoleń i pokazów. Warto pamiętać, że do 6 września wejście na targi jest bezpłatne. Wystarczy rejestracja.
Nowy ekspres, czyli premiera na POLAGRZE
WMF Espresso NEXT to rewolucyjny ekspres do kawy, który łączy tradycyjną sztukę baristy z najnowocześniejszą automatyzacją. Dzięki innowacyjnym funkcjom, takim jak zautomatyzowane mielenie i ubijanie kawy oraz pienienie mleka, urządzenie eliminuje ryzyko błędów i znacząco skraca czas przygotowania napojów. System WMF Auto Steam pozwala na automatyczne tworzenie mlecznej pianki o idealnej konsystencji dla każdego rodzaju mleka; co jest kluczowe dla perfekcyjnej Latte Art. Dwa zintegrowane młynki wyposażone w stalowe żarna zapewniają precyzyjne mielenie ziaren, gwarantując absolutną powtarzalność i jakość każdego napoju kawowego. Dynamiczny system kontroli mielenia kawy, automatycznie dostosowuje stopień mielenia i dozowanie, zapewniając idealne rezultaty za każdym razem. Wszystkie te funkcjonalności, czynią z WMF Espresso NEXT niezastąpione narzędzie w każdym miejscu, zwiększając efektywność pracy, jakość napojów i tym samym, zadowolenie klientów.
Podczas prezentacji WMF ESPRESSO NEXT zostaną omówione najnowsze trendy z świata kawy:
- automatyzacja i innowacje w przygotowaniu kawy,
- znaczenie powtarzalności i wysokiej jakości napojów dla biznesu kawowego,
- połączenie tradycji z nowoczesnością,
- technologia, jako wsparcie dla Baristy (koszty szkoleń, pracy, oszczędności czasu i zwiększenie wydajności pracy),
- prezentacja maszyny jako pioniera nowoczesnych rozwiązań w kawiarni.
Warsztaty w strefie szkoleń
Primulator przyjedzie na POLAGRĘ także z serią warsztatów.
LODY (środa, czwartek, piątek, godz. 11:30-12:15)
Lody rzemieślnicze. Kompleksowy warsztat lodowy: od surowca do gotowego produktu. Wstęp do carpigiani gelato university
- historia i różnice między gelato a lodami włoskimi: różnice w składnikach, teksturze i technikach produkcji pomiędzy tradycyjnym włoskim gelato a popularnymi lodami włoskimi.
- dobór odpowiednich składników do produkcji lodów: Nauka o znaczeniu wyboru wysokiej jakości składników, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję lodów.
- proces pasteryzacji i jego znaczenie w produkcji lodów: Omówienie technik pasteryzacji oraz ich wpływu na bezpieczeństwo i jakość lodów.
- tworzenie baz mlecznych i lodów wegańskich: Praktyczne wskazówki dotyczące produkcji lodów bezmlecznych i wegańskich przy użyciu alternatywnych składników.
- tekstura i konsystencja lodów: Proces skoncentrowany na technikach zmiany tekstury i konsystencji lodów, aby uzyskać różnorodne efekty sensoryczne.
- tworzenie sorbetów i granity: szkolenie na temat produkcji sorbetów i granity z wykorzystaniem świeżych owoców i innych naturalnych składników.
- zarządzanie cyklem produkcyjnym w lodziarni: Praktyczne porady dotyczące organizacji pracy i efektywnego zarządzania produkcją w profesjonalnej lodziarni.
- innowacyjne techniki smakowe w produkcji lodów: Eksploracja nowych i kreatywnych sposobów tworzenia unikalnych smaków lodów.
- higiena i bezpieczeństwo w produkcji lodów: Ważne aspekty higieny i procedur bezpieczeństwa, które należy przestrzegać podczas produkcji lodów.
- kreatywne sposoby serwowania lodów: Pomysły na atrakcyjne i innowacyjne metody serwowania lodów, które przyciągną klientów.
KAWA (środa, czwartek, piątek, godz. 10:15-11:00)
Trendy kawowe we współczesnej gastronomii. Najnowsza technologia w urządzeniach do kawy
- wybór odpowiedniego ekspresu do kawy: Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę przy wyborze ekspresu do kawiarni, cukierni i lodziarni, a jakie do miejsc typu convenience,
- optymalizacja młynków do kawy: Wybór odpowiedniego młynka i dostosowanie ustawień mielenia dla różnych metod parzenia,
- znaczenie systemów filtracji wody: Jak wybór odpowiedniego systemu filtracji wpływa na jakość kawy,
- automatyczne vs. półautomatyczne vs. tradycyjne ekspresy do kawy: Zalety i wady różnych typów ekspresów do kawy,
- technologie w nowoczesnych ekspresach do kawy: Przegląd najnowszych technologii i innowacji w branży kawowej,
- kompaktowe ekspresy do małych kawiarni: Najlepsze rozwiązania sprzętowe dla kawiarni o ograniczonej przestrzeni,
- efektywność energetyczna urządzeń kawowych: Jak oszczędzać energię i redukować koszty eksploatacji sprzętu.
Marka Primulator będzie obecna w pawilonie nr 8, na stoisku nr 20.
FOOD (środa, czwartek, piątek, godz. 13:15-14:00
Szybkie i Efektywne Gotowanie z Piecami Merrychef. Innowacyjne Rozwiązania w Regeneracji Żywności. Nowoczesne menu
- prezentacja technologii przyspieszonego gotowania.
- zastosowanie pieców konwekcyjno-mikrofalowych w restauracjach i cateringu.
- warsztaty dotyczące optymalizacji procesów regeneracji posiłków.
- tworzenie innowacyjnych potraw przy użyciu zaawansowanych pieców.
- warsztaty kulinarne prowadzone przez technologa Primulator.
CZEKOLADA (środa, czwartek, godz. 14:30-15:15)
Rzemieślnicza produkcja czekolady. Wszystko co musisz wiedzieć, aby zrobić własną tabliczkę czekolady
- From Bean to Bar. Podstawy produkcji czekolady – od ziarna kakaowca do tabliczki,
- tworzenie pralin i trufli – techniki wypełniania i formowania,
- oblewanie czekoladą – praktyczne zastosowania i techniki,
- zaawansowane techniki temperowania czekolady,
- dekorowanie i malowanie wyrobów czekoladowych – techniki natryskiwania,
- produkcja kremów i nadzień czekoladowych – użycie młynów kulowych.